Jeste li čuli za Sindikat biciklista?

Izvor: sindikatbiciklista.hr

Ako još niste čuli, Sindikat biciklista je volonterska udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva.
Ova udruga zagovara i radi na transformaciji gradova u čistije, sigurnije, ugodnije zelene gradove koji su po mjeri čovjeka, na način da se promiče bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.

Putem raznih radionica, edukacija i projekata potiču stvaranje sigurnijih uvjeta za bicikliranje kao i povećanje kvalitete života u urbanim sredinama te smatraju da pri oblikovanju prometa prioritet treba dati potrebama pješaka, biciklista i javnog prijevoza.

Također, udruga djeluje i kao platforma koja okuplja stručnjake iz raznih područja kao što su područja prometa, urbanizma, energetske efikasnosti, pedagogije, društvenih, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti i ekologije, a organiziraju i sastanke s gradskom upravom, Pedalafest, Kritične mase, razne edukacije, a stvaraju i prijedloge za zakone i pravilnike.

Djelovanje ove udruge provodi se kroz 3 sekcije. Sekcija za infrastrukturu ima za cilj proširenje biciklističke infrastrukture, poboljšanje postojećih staza i uklanjanje crnih točaka za bicikliste. Osim toga, nastoje se poboljšati propisi vezani uz biciklizam i izgradnju prometnica, legaliziranje te pojednostavljenje kretanja biciklom kroz Zagreb i širenje „zona 30“ po gradskim četvrtima.

Izvor: sindikatbiciklista.hr

Sekcija za edukaciju provodi raznolike edukacijske programe kako bi se podigla svijest o dobrobitima bicikliranja, a promiče se i poštivanje prometne kulture i propisa svih sudionika u prometu, prvenstveno među vozačima bicikala. Uz to se provode edukacijska predavanja i radionice u zagrebačkim školama te dječjim vrtićima.

Izvor: sindikatbiciklista.hr

I posljednja, sekcija za cikloturizam, obuhvaća zadatke, mjere i aktivnosti razvojnih dionika i interesnih skupina kao što su Koordinacija cikloturizma na nacionalnoj razini, edukacija i promocija biciklističkog i cikloturističkog prometa, uređenje, označavanje i standardizacija Eurovelo pravaca, povezivanje postojećih regionalnih pravaca s Eurovelo mrežom, održavanje, označavanje i uređenje novih puteva, koordinacija uređenja ostale turističke infrastrukture i slično.

Izvor: sindikatbiciklista.hr

Ukoliko podržavate način rada ovakve udruge, možete ih poduprijeti besplatnim ili financijski podupirućim članstvom, čime ostvarujete stalne popuste u biciklističkim i drugim dućanima, a ukoliko imate vremena i volje svojim volonterskim radom možete pridonjeti ostvarenju njihove vizije, a putem se i dobro zabaviti.

Više na: sindikatbiciklista.hr

Close