Prva dostava lijeka na recept dronom!

Izvor: pexels.com

1. studenog 2019. United Parcel Service (UPS) ušao je u povijest kao prva tvrtka koja je obavila dostavu lijekova na recept dronom. Bile su to zapravo dvije dostave koje su se odvile u Caryju, gradu u Sjevernoj Carolini. Prva je dostavila lijek na travnjak privatne kuće, dok je druga lijekove dostavila u starački dom. Suradnja se odigrala s američkim lancem apoteka CVS Health Corpom koji je opskrbio dostavljene lijekove UPS-u.

Paketi su otprilike bili veličine kutija za cipele koje su UPS-ovi dronovi nosili na visini od 6 metara (20 ft). Program je odobrila američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration – FAA) čiji regulatori još uvijek uspostavljaju pravila koja će se odnositi na kretanje ovakve vrste dronova u zračnom prostoru SAD-a. Detaljnije smjernice se očekuju 2021. godine.

„Vidimo velik potencijal u dostavi lijekova dronovima, pogotovo u ruralnim dijelovima SAD-a gdje su oni potrebni kako bi spasili živote ljudi, a potrošači ponekad ne mogu jednostavno doći do naših apoteka“, kaže Kevin Hourican, predsjednik CVS Pharmacyja. Hourican također navodi da: „CVS istražuje mnogo različitih vrsta dostave za gradska, prigradska i ruralna područja.“

U rujnu je UPS postao prva tvrtka koja je dobila najširu certifikaciju od strane FAA koja je omogućila upravljanje bespilotnom aviokompanijom. To omogućava Flight forwardu (podružnici UPS-a) da generira prihode za dostavu dronovima i leti onoliko dronova koje podržava onoliko operatora koliko je potrebno da se zadovolji potražnja kupaca.

UPS i startup dronova Matternet sklopili su razne ponude za isporuku bioloških uzoraka na nekoliko medicinskih kampusa, dok Wing (operator dronovima u vlasništvu Googlea) sklapa ugovor s Walgreensom i FedExom za kućne dostave u Christiansburg (Virginia).


Izvor: reuters.com

O autoru

Lovro Šojić
Student 1. godine diplomskog studija na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Područja zanimanja: zračni promet, aeronautika, budućnost razvitka zrakoplova, utjecaj zrakoplova na okoliš i električni automobili.
Close