Predstavljeni novi vlakovi u sklopu Crossrail projekta

Projekt nove podzemne željeznice u Londonu, Crossrail, kada se otvori 2019. godine povećat će kapacitet za 10% Londonskoj željeznici. Na taj način gradska prometna uprava Transport for London pokušava unaprijed riješiti problem povećanja broja stanovnika sa sadašnjih 8.6 milijuna na 10 milijuna do 2030. godine. Prevozeći 200 milijuna putnika godišnje, Crossrail će omogućiti frekventinije i održivije putovanje te pružiti potporu mnogim kućanstvima i poslovima u Londonu i South East-u. Dio tog velikog projekta je i novi vozni park kojeg će ćiniti novi vlakovi predstavljeni od strane gradonačelnika Londona. Vlakovi će pružati inovativan dizajn te potpuno pristupačne vlakove čije se uvođenje u promet očekuje u svibnju 2017. godine.

Nove vlakove proizvodit će tvornica Bombardier Transportation-a u Derby-ju u Velikoj Britaniji. Time će se poduprijeti 760 radnih mjesta i 80 mjesta za naukovanje. Svaki vlak pružat će 1500 mjesta kroz 9 spojenih vagona. Sa dužinom od preko 200m ovi će vlakovi biti 1,5 puta duži naspram najdužih vlakova u Londonskom Metrou.

Vlakovi će kao i stajališta biti opremljeni besplatnim Wi-Fi-jem te će svi korisnici prijevoza imati omogućen pristup 4G signali i tijekom vožnje ispod zemlje.

Konstrukcija vlakova bit će napravljena od lakih materijala poput aluminija koji će se koristiti za konstrukciju putničkog prostora. Putnički prostor bit će opremljen dodacima poput inteligentnog sustava osvjetljenja i kontrole temperature kako bi se maksimalno poboljšao komfor i iskustvo putovanja. Sustav kočenja bit će opremljen sustavom rekuperacije energije koji omogućuje da se energija proizvedena kočenjem vlakova vraća u električnu mrežu štedeći pritom 30% energije.

tfl image - crossrail train interior walk-through_214483

Izvor: Transport for London Official

Vlakovi će kao i stajališta biti opremljeni besplatnim Wi-Fi-jem te će svi korisnici prijevoza imati omogućen pristup 4G signali i tijekom vožnje ispod zemlje. Svaki vagon imat će 4 mjesta za invalidska kolica. Svaka stanica bit će opremljena sa opremom koja će olakšati pristup osobama sa invaliditetom ukoliko peroni neće biti u razini poda vlaka.

Pratite Transport for London na facebook-u:

New Crossrail trains arrive in 2017.

The trains will be over 200 metres long, with interconnected, walk-through…

Posted by Transport for London on Friday, December 4, 2015

 

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close