Kraj Nextbike sezone bicikliranja u Zagrebu

Foto: Lea Šikić

9. prosinca 2015. službeno je završila nextbike sezona bicikliranja u Zagrebu. Sustav javnih bicikala u Zagrebu gasi terminale i sprema bicikle na skladište. Zimska pauza uobičajena je u svim gradovima u Europi pa tako i u Zagrebu zbog godišnjeg servisa bicikala te nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Tijekom 2015. godine nextbike sustav javnih bicikala širenjem broja novih gradova doživio je pravi procvat.Svjetskom društvu pametnih gradova budućnosti ove godine pridružili su se Šibenik, Gospić, Slavonski Brod te Karlovac s pilot projektom, a sljedeće godine i Vukovar. Sustav u Zagrebu dobio je nekoliko novih lokacija te tako olakšao kretanje gradom svim Zagrepčanima i njihovim posjetiteljima.

Tijekom trajanja zimske pauze napravit će se godišnji servis bicikala kako bi iskustvo vožnje biciklom bilo jednako ugodno kao do sada. Uz udobnost i kvalitetnu opremu, iznimno je važna i sigurnost biciklista na koju je nextbike pazio tijekom cijele godine. U proteklom razdoblju održane su čak dvije Škole bicikliranja 18+ u kojima su polaznici mogli naučiti ili osvježiti prometna pravila.

Trenutno nextbike sustav u cijeloj Hrvatskoj broji 160 bicikla i 30 stanica. Više od 8.200 registriranih nextbike korisnika prešlo je oko 280.000 kilometara, ostvarilo 120.000 najmova i smanjilo emisiju CO2 za čak 80 tona. Ove brojke najbolja su potvrda da su bicikli potrebni suvremenim hrvatskim gradovima te neodvojivi dio javnog gradskog prijevoza. Uz brojne prednosti za korisnike, važne su prednosti i za grad i društvo u cjelini.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.


Preneseno sa:  civinet-slohr.eu

Foto: Lea Šikić

 

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close