DHL ulaže milijune i dovodi dronove u Indiju

Globalna logistička tvrtka DHL planira investirati 16.3 milijuna dolara u svoje poslovne segmente u Indiji i iskoristiti priliku za prezentaciju novih tehnologija, uključujući dronove namijenjene za paketnu distribuciju.

Planove je spomenuo viši potpredsjednik za strateški marketing i razvoj DHL-a, Matthias Heutger, prilikom otvaranja novog inovacijskog centra – DHL Asia Pacific Innovation Centre, 9. prosinca 2015. u Singaporeu. Heutger je prilikom govora o financijskom ulaganju spomenuo kako je namjera DHL-a predstaviti dronove kao jednu od inačica budućih rješenja za paketnu dostavu u Indiji.

„Uporaba dronova u distribucijskoj logistici postaje sve važnija na globalnoj razini, posebice na udaljenim lokacijama i mjestima pogođenim prirodnim katastrofama.“ – Matthias Heutger, viši potpredsjednik za strateški marketing i razvoj tvrtke DHL

U kolovozu 2014. godine u Indiji je uvedena zabrana upravljanja odnosno korištenja dronova unutar zemlje. Let je moguć isključivo uz dozvolu ministarstva obrane, davatelja zračnih navigacijskih usluga i ostalih agencija koje su za to nadležne. Ipak, kada je u pitanju komercijalna uporaba dronova, regulacije još uvijek nisu definirane.

Za logističke kompanije poput DHL-a, kojima tržište trenutno raste, Indija je logičan odabir za implementaciju novih tehnologija. Prema DHL-ovim izvještajima, logistički sektor u Indiji godišnje raste preko 10%, a njihovi opskrbni lanci  25-30% godišnje.

DHL je u protekle tri godine uložio preko 100 milijuna dolara u transportnu mrežu, skladišta, informacijsku tehnologiju i obučavanje radne snage. U planu je također korištenje slobodne skladišne zone  (Free Trade Warehousing Zone – FTWZ) u Sjevernoj Indiji te veća participacija u željezničkom segmentu prijevoza. DHL planira postaviti najbolja skladišta blizu lokacija gdje je potražnja u porastu, a neke od njih su Navi Mumbai, Ahmedabad, Calcutta, Ambalai Kochi. Tome će također pridonijeti očekivana izgradnja nove zračne luke u Mumbai-u.

DHL DroneOsim u Indiji, DHL koristi svoje dronove i na domaćem tlu. Prvi puta kada je bespilotno zračno vozilo dobilo autorizaciju za dostavu robe u Europi bilo je prilikom leta DHL-ovog „Parcelcopter-a“ prema njemačkom otoku Juist na Sjevernome moru. Parcelcopter može letjeti do 65 km/h i prevozi medicinsku opremu i ostale prijeko potrebne pakete u vrijeme kada trajektne i zračne linije za otok Juist nisu dostupne. Kapacitet je do 1.2 kg robe. Slični modeli trebali bi se koristiti u Indiji.

Kako izgleda upravljanje dronom pogledajte kroz demonstraciju hrvatske tvrtke Novena na Znanstvenom pikniku 2015 u Zagrebu:


Izvori: dronelife.comeconomictimes.indiatimes.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close