Google tvrdi da ima kvantno računalo koje je 100 milijuna puta brže od PC-a

Kvantna računala mogla bi biti velika tehnološka prekretnica i veliki korak prema naprijed. Kvantna računala zvuče kao znanstvena fantastika, ali taj naziv koristi se za super računala koja bi kroz koju godinu trebala biti nešto potpuno uobičajeno na policama trgovina i u našim domovima, a sad kad se navodi da ih Google želi proizvoditi situacija djeluje bliže nego ikad.

Objavili su u kompaniji da je njihovo superračunalo D-Wave X2 na testiranjima zabilježilo uspjeh i pokazalo brzinu stotinu milijuna puta veću od one koju imaju tradicionalna desktop računala!

Mnoge velike kompanije i vladine organizacije poput Google-a, NASA-e i Lockheed Martin-a investiraju u kvantna računala. Navedena računala trebala bi rješavati probleme pomoću kvantne mehanike mnogo brže od konvencionalnih računala, a potencijalno bi mogla usavršiti umjetnu inteligenciju, znanost o materijalima, istraživanje svemira i Google web pretraživanja. Skeptici međutim vjeruju kako su ove praktične primjene „nategnuta priča“ i kako će se kvantna računala koristiti isključivo za dokazivanje teorije kvantne mehanike.

ilustracija-fotolia-server-datacentar

Kvantna su računala različita od ostalih računala kao što su DNK računala i tradicionalna računala zasnovana na tranzistorima, iako su i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

Više o ovoj temi možete pročitati na ovoj poveznici.


Preseno sa: ictbusiness.info/ techinsider.io

Izvor fotografija: ictbusiness.info/ techinsider.io

 

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close