Radionica “Kooperativni sustavi u prometu i transportu”

Fakultet prometnih znanosti / Juraj Fosin

Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na Kampusu Borongaj, 17.12. održala se radionica Kooperativni sustavi u prometu i transportu. Više o samoj najavi i programu radionice možete pročitati ovdje.

Radionicu su otvorili moderator, profesor Sadko Mandžuka, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. Hrvoje Gold, te profesor s Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. Bojan Jerdić u ime Akademije tehničkih znanosti Hrvatske koja je bila pokrovitelj ove radionice.

Fakultet prometnih znanosti / Juraj Fosin

Fakultet prometnih znanosti / Juraj Fosin

Nakon uvodnih riječi, započela su predavanja. Prvo predavanje održao je prof. Sadko Mandžuka, u predavanju je približio kontekst razvoja prometa, te sadašnju situaciju i problematiku u prometu prilikom čega se fokusirao na problem sigurnosti u prometu, te odnosa između razvoja tehnologije prometa i samih ljudskih performansi. Naglasio je i važnost holističkog pristupa u rješavanju prometnih izazova kao dio inteligentnih transportnih sustava. Profesor Mandžuka zatim je približio koncept i važnost kooperativnih sustava u prometu, a to je argumentirao i iznimno velikim ulaganjima u to područje od strane Europske unije i drugih dionika. Na kraju je izrazio žaljenje zbog ne pojavljivanja relevantnih političkih predstavnika koji bi upotpunili smisao ove radionice o kooperativnim sustavima čija je okosnica upravo međusobna suradnja između svih dionika.

Fakultet prometnih znanosti / Juraj Fosin

Fakultet prometnih znanosti / Juraj Fosin

Drugo predavanje održao je Radovan Zentner s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Profesor Zentner je na početku izrazio zadovoljstvo održavanjem ove radionice, tvrdeći kako je ITS veoma zrelo područje za primjenu. U svojoj prezentaciji obradio je temu: Radiokomunikacijski aspekti u ITS kooperativnim sustavima. Prof. Zentner pojasnio je glavne značajke bežičnih komunikacija za primjenu u ITS, uz to pozabavio se i pitanjem dionika (stakeholdera), a za kraj naveo je zanimljivosti iz područja autonomnih vozila, te primjenu naprednih tehnologija u prometu te važnost standardizacije. Zanimljiv je bio primjer koji je prof. Zentner naveo o slučaju hakiranja autonomnog vozila te preuzimanje potpune kontrole nad automobilom, zbog čega se povukla cijela serija vozila s tržišta.

Kako su se predavanja odužila, bolje rečeno kako su profesori imali zanimljive teme predavanja i vrlo entuzijastični pristup izlaganjima, predviđeni termini su bili probijeni tako da je završna diskusija koja je bila predviđena po službenim rasporedu prebačena na neformalni dio ovog skupa, nakon službenih predavanja.

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close