Mladi vozači

Zakonske odredbe 

Mladi vozači su skupina vozača kojima treba posvetiti posebnu pozornost. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama mladim vozačem smatra se svaki vozač koji nije navršio 24 godine.  S obzirom da se radi o mladim ljudima bez dovoljno vozačkog iskustva postoje određene zakonske odredbe koje se odnose na tu skupinu vozača. Prema Zakonu mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti.

Mladim vozačem smatra se svaki vozač koji nije navršio 24 godine

Do 2015. godine postojalo je i ograničenje o snazi motora automobila, odnosno maksimalna dopuštena snaga motora za mlade vozače iznosila je 80 kW. Ta je odredba ukinuta, te zakonsko ograničenje po tom pitanju više ne postoji. Isto tako, za razliku od vozača starijih od 24 godine, mladi vozači prilikom upravljanja motornim vozilom u krvi ne smiju imati alkohola. Visina novčane kazne za mladog vozača koji u krvi ima do 0,05 promila alkohola iznosi 700 kn.

Praksa

Vrlo je važno uzeti u obzir da su prometne nesreće jedan od glavnih uzroka koji odnose mlade živote, a često ih izazivaju baš mladi vozači koji nisu svjesni opasnosti i odgovornosti koje donosi upravljanje motornim vozilom. Nedovoljno vozačkog iskustva, u kombinaciji s alkoholom i prevelikom brzinom često ima kobne posljedice za vozače, ali i ostale sudionike u prometu. Stoga, važno je djelovati preventivno, te kod budućih i mladih vozača osvjestiti kako na siguran način sudjelovati u prometu. Po tom pitanju, od ključne su važnosti autoškole, ali i roditelji i prijatelji od koji ti vozači stječu navike vožnje. S druge strane postavlja se pitanje jesu li važne samo godine života ili i vozačkog iskustva, s obzirom da prema Zakonu ograničenja za vozače koji vozački ispiti polože nakon navršene 24 godine nema.

Za kraj nije naodmet reći da cesta nije pista, te ukoliko ste ljubitelji brze vožnje, za to postoje predviđene staze gdje možete uživati u istome, a da pri tome ne ugrožavate ničiju sigurnost.


Foto: Lea Šikić

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close