HAK: Zabrinjavajući broj loše ocijenjenih dječjih auto sjedalica

Hrvatski autoklub objavio je rezultate testa 34 dječje auto sjedalice koje su europski autoklubovi podvrgnuli detaljnim i preciznim mjerenjima prema najvažnijim kriterijima sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomiji, čišćenju i izradi te upotrebi štetnih sastojaka.

Svaki kriterij imao je nekoliko podkriterija pa se tako kod sigurnosti posebna pozornost posvetila zaštiti pri frontalnom i bočnom sudaru te zatezanju pojasa i stabilnosti pri učvršćivanju na sjedalo u automobilu. U pogledu jednostavnosti korištenja i ergonomije pratili su se detalji kao što su kompliciranost montaže ili mogućnost pogrešnog postavljanja, jednostavnost vezanja djeteta u sjedalici te razumljivost uputstava i upozorenja, a vodilo se računa i o prostranosti sjedalice, komforu i poziciji sjedenja te količini mjesta koje će sjedalica zauzeti u samom automobilu. Čišćenje i kvaliteta završne obrade činili su treći ključan faktor našeg testa, dok je posljednji segment predstavljala upotreba štetnih sastojaka prilikom izrade sjedalice i u tom je dijelu rezultat tek u dva slučaja ispao poražavajući. Prilikom testiranja svaka je sjedalica mogla zaslužiti jednu od pet ocjena. Maksimalan rezultat donosio je ocjenu vrlo dobar, a onda su redom prema slabijem slijedile ocjene dobar, zadovoljavajući, jedva dovoljan i loš.

Detaljnije o dječjim auto sjedalicama pročitajte ovdje.


Izvor: Automanija

 

O autoru

Gordana Kordić
Studentica cestovnog prometa. Zanimaju ju područja sigurnosti cestovnog prometa i prometno-tehnička vještačenja prometnih nesreća.
Close