Put svile na malo drugačiji način

DHL Global Forwarding, vodeća špediterska kompanija za zračni, cestovni  i pomorski prijevoz robe u Europi i Aziji, prije nekoliko je dana održala inauguraciju novog Southern rail koridora između Kine i Turske. Koridor je važan segment unutar tzv. Silk Road Economic Belt pojasa koji zajedno s pomorskim Putom svile (Maritime Silk Road) tvori cjelokupni pojas pod nazivom One Belt, One Road. Hrvatskim jezikom govoreći, “Jedan pojas, jedan put”, kineska je inicijativa čija je primarna zamisao jačanje trgovačkih veza i poticanje ulaganja na području euroazijskog pojasa.

Očekuje se da će inicijativa generirati više od 2.5 trilijuna američkih dolara godišnjeg prometa unutar sljedećih deset godina.

Roba koja će putovati novim koridorom, otpremati će se u kineskom gradu Lianyungang i prolaziti će kroz zemlje središnje Azije – Kazahstan, Azerbajdžan i Gruziju te kroz još dva tranzitna segmenta putem Kaspijskog i Crnog mora. Očekivano vrijeme putovanja biti će otprilike 14 dana, ovisno o odabiru prijevoznih opcija prema Istanbulu.

Stvaranje koridora popraćeno je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između DHL-a i Kazakhstan Temil Zholy Express – KTZ Express-a, kazahstanskog multimodalnog operatera, koji raspolaže izvrsnom željezničkom vezom između Europe i Kine preko kazahstanskih komercijalnih čvorišta. Kako bi se cjelokupni projekt kvalitetno izveo DHL je blisko surađivao s vladama svih triju zemalja, kao i s China, Azerbaijan i Georgia Railways-om te Karvan i RTSB Logistics-om.

„Trgovina između Kine i zemalja koje se nalaze na Putu svile u proteklom je desetljeću narasla za proječno 19% na godišnjoj razini. Turska navodi kako je Kina njezin drugi najveći izvor uvezene robe, a Europska unija njezino najveće izvozno tržište.“, rekao je Steve Huang, generalni direktor kineskog DHL Global Forwarding-a.

Željeznički koridor, koji je također popraćen uslugama kamionskog prijevoza između Azerbadžana, Gruzije i Turske, zajedno sa sjevernim i zapadnim multimodalnim koridorima čini komplementarnu cjelinu DHL Global Forwardinga, koja odnedavno preko Kine također spaja Taiwan i Europu.


Izvor: dpdhl.com / Slika: dpdhl.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close