Postoji li alergija na Wi-Fi?

Wifi

U zadnje vrijeme mediji su prenijeli nekoliko priča osoba koje tvrde da osjećaju različite simptome kada se nalaze u blizini elektromagnetskih izvora. Ljudi se žale na glavobolju, vrtoglavicu, umor i kožne iritacije, a to stanje nazvano je elektromagnetska preosjetljivost. Kada bi se nalazili podalje mobilnog telefona, računala ili Wi-Fi stanice i simptomi bi bili blaži.

Tijekom istraživanja koje je provedeno među ljudima koji tvrde da pate od elektromagnetske preosjetljivosti utvrđeno je da oni uistinu imaju simptome bolesnika. Usprkos tome, elektromagnetska preosjetljivost ne može bit medicinska dijagnoza. Znanstveno je dokazano da elektromagnetski valovi ne izazivaju nikakve bolesti.

Zabilježen je slučaj u Massachusettsu gdje su roditelji  12-godišnjaka podnijeli prijavu protiv privatne škole jer je njihov sin imao glavobolje, kožne iritacije, osip, povremeno krvarenje iz nosa, vrtoglavice i lupanje srca.  Ovi simptomi pojavljivali su se samo za vrijeme boravka u školi tako da ih liječnici nisu mogli dijagnosticirati. Napravljena je procjena Wi-Fi sustava i rezultati su pokazali da su sve razine u okviru sigurnosnih ograničenja. Škola je odbacila zaključak da je bolest nastala uslijed izlaganja Wi-Fi signalu.

Doktor Ruben u svojim istraživanjima pokušao je analizirati sve simptome koji mogu dovesti do elektromagnetske preosjetljivosti. Međutim, ponovljeni eksperimenti nisu dali rezultate čak ni u kontroliranim uvjetima. Stoga, dr. Ruben zaključio je da Wi-Fi nije uzročnik ovih simptoma, nego ih uzrokuje nocebo efekt. Nocebo efektom naziva se stanje u kojem osoba zaista dobiva simptome umišljene bolesti.


Izvor: tehnoklik.hr

Izvor fotografija: tehnoklik.hr

 

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close