Tehnološki noviteti 2015. godine u 60 sekundi

Izvor: pixabay.com

Na YouTubeu i društvenim mrežama počele su kružiti video kompilacije najzanimljivijih tehnoloških noviteta koji su obilježili 2015. godinu. Izdvojili smo jedan kratak ali vrlo bogat video u kojem su kratko prikazane različite tehnologije koje su prezentirane kao svojevrsni koncepti ili uređaji već spremni za upotrebu. Tako se prikazuju različiti hologrami, specijalna odjela, droidi, različita nekonvencionalna prijevozna sredstva i drugo. Ono što je zanimljivo u kontekstu prometa je visoka zastupljenost uređaja i tehnoloških rješenja za primjenu u prometu iako je naglasak ovog videa na zanimljivim i specijalnim tehnologijama iz svih područja.

Neke prikazane tehnologije oduševljavaju i one upućene, a kako će se oni neupućeni snaći i prilagoditi njima ostaje pitanje. Jer mobiteli, računala, posebno za starije generacije, su još uvijek izbor. No prometnica, u odlasku do posla, susjeda, trgovine ili liječnika, je potrebna svakome. U svakom slučaju velika ekspanzija raznih tehnoloških noviteta predstavlja veliki potencijal za razvoj društva, no i velike izazove prometne struke, kako bi se promet na holistički način organizirao i optimizirao uslijed sve bržeg razvoja i isporuke novih tehnologija. U zatvaranju 2015. godine može se naravno zaključiti kako nas u prometno-tehnološkom smislu čeka još uzbudljivija 2016. godina.


O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close