New York uvodi gigabitni Wi-Fi

Korisnicima mobilnih uređaja u New Yorku uskoro će biti omogućeno korištenje Wi-Fi mreže brzine 1 Gb/s. Iako je unaprjeđenje postojeće mreže najavljeno još prošle godine, instalacija je krenula ovih dana ispred manjeg Starbucksa, a kao dodatak na postojeću telefonsku govornicu. Do srpnja iduće godine trebalo bi biti instalirano još 500 pristupnih točki kroz grad. Ipak, stanovnici New Yorka morat će pričekati još dva tjedna testnog perioda kako bi bili „online“.

Nakon instalacije, osim spajanja na Wi-Fi mrežu, pristupna točka će omogućiti punjenje uređaja preko USB porta, „touchscreen“ pretraživanje interneta i dva ekrana koji će prikazivati oglase. Procjenjuje se kako će oglasi donijeti dobit od 500 milijuna dolara u idućih 12 godina.

Ova vijest zasigurno je razveselila građane New Yorka, jer je 2014. godine bilo najavljeno da će javna Wi-Fi mreža biti uvedena „iduće godine“, a uvedena je na pragu 2016. godine. Pristup mreži putem Wi-Fi-a biti će omogućen odmah, a ostale funkcionalnosti „dolaze uskoro“. Na ovoj poveznici možete pogledati više slika instalacije i pročitati detalje o instalaciji u drugim gradovima.


Izvor: theverge.com

Fotografija: theverge.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close