Sigurnosni razmak između vozila

Održavanje propisanog sigurnosnog razmaka između vozila važan je segment koji doprinosi sigurnosti prometa. U praksi je vidljivo da veliki broj vozača to zanemaruje, te time smanjuje sigurnost prometa prvenstveno zbog mogućnosti naleta na vozilo ispred ukoliko dođe do naglog kočenja. Statistika pokazuje da je navedeno treći po redu uzročnik nesreća u našoj zemlji. Povećanjem sigurnosnog razmaka između vozila omogućava se mogućnost za mirnu i pravovremenu reakciju ukoliko dođe do iznenadne situacije u prometu ( naglo kočenje, sudar…). Isto tako, ukoliko vozilo iza vas ne drži razmak, već vozi “priljepljen za vas” često izaziva razdražljivost i nervozu kod vozača što ponovno dovodi do smanjenja sigurnosti. Razmak je potrebno dodatno povećati ovisno uvjetima na cesti (snijeg, led, magla…)

Slovenija-novčane kazne

Iako bi svi vozači i ostali sudionicu u prometu trebali biti svjesni svih potencijalnih opasnosti i eliminiranja istih, često je najlakše potaknuti sudionike u prometu na pridržavanje toga uvođenjem kazni. Potaknuta velikim brojem prometnih nesreća koje su nastale kao posljedica neodržavanja propisanog razmaka, susjedna Slovenija je pred nešto više od dvije godine za nepoštivanje istoga uvela novčane kazne. Za hrvatske pojmove njihova cijena poprilično je visoka i iznosi 200 eura, pa ako netko želi riskirati može.

Može vozilo i samo održavati razmak


Foto: opel.ie

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close