U Njemačkoj puštena u promet biciklistička autocesta

U Njemačkoj je prije nekoliko dana pušteno u promet prvih pet kilometara biciklističke autoceste. Predviđena je izgradnja 100 km te ceste koja će povezivati desetak njemačkih gradova.

Predviđena je izgradnja 100 km te ceste

Izgradnjom toga doći će do prenamjene napuštenih željezničkih pruga u dolini Ruhra. Predviđa se i izuzetno pozitivan odraz na okoliš i gužve u prometu, s obzirom će se korištenjem istoga moći eliminirati 50 000 vozila dnevno s njemačkih cesta.

Ideja biciklističkih autocesta razvila se u Nizozemskoj i Danskoj, a prihvatili su je brojni gradovi. Između ostalog, London, u kojemu je najavljena izgradnja istoga s ciljem smanjenja zagađenja, te nekolicina njemačkih gradova-Berlin, München, Frankfurt…

Izgradnjom toga doći će do prenamjene napuštenih željezničkih pruga

Prednosti vožnje bicikla kao prijevoznog sredstva ne treba posebno naglašavati, tu se ubrajaju mali troškovi, pozitivan učinak na zdravlje i okoliš. Prepreka za korištenje toga često je nedostatak odgovarajuće prometne infrastrukture (biciklističke staze, biciklističke trake…) što dovodi do toga da biciklisti voze po cestama zajedno s automobilima što ugrožava njihovu sigurnost, a često izaziva  bijes i nervozu kod vozača automobila. Nadamo se uspješnoj izgradnji svih predviđenih 100 km, te širenju te autoceste i na ostale gradove i države.


Izvor: gas2.org

Foto: gas2.org

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close