Gotovo 50 posto radnih mjesta u Japanu preuzimaju roboti

Predviđanja analitičke tvrtke Nomura Research Institute (NRI) pod vodstvom Yumi Wakao ukazuju na to da će 2035. godine čak polovica radnih mjesta pripadati robotima. Opće poznato je da je Japan zemlja u kojoj je robotika daleko odmakla u odnosu na ostatak svijeta, pa stoga i ne čudi takav podatak.

Istraživači iz tvrtke NRI sa profesorom Michaelom Osborneom sa Sveučilišta Oxford predvidjeli su da će roboti i računalni sustavi u svim najrazvijenijim zemljama uzeti gotovo polovicu poslova ljudima. Profesor Osborne slična istraživanja provodio je u Velikoj Britaniji i Americi.

Na temelju kreativnosti potrebne za obavljanje pojedinih poslova, istraživači su zaključili da bi roboti svoju primjenu najprije mogli pronaći u industrijskim zanimanjima, helpdeskovima, dostavnim službama i poljoprivrednim zanimanjima. Predviđa se i da bi poslove pisanja i predavanja uskoro mogla preuzeti računala.

Dobivene brojke u provedenoj studiji govore kako će u SAD-u 47 posto poslova biti zamijenjeno računalima i robotima kroz 20 godina, dok je u Velikoj Britaniji postotak nešto manji i iznosi 35 posto. Robotska revolucija prilika je da se ljudi prestanu baviti manualnim zanimanjima, te se posvete kreativnijim i bolje plaćenim poslovima.


Izvor: vidi.hr

 

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close