Hrvat zapovijeda najvećim kontejnerskim brodom ikad viđenim u SAD-u

Slika: prtscr YouTube, portoflosangeles.org

Na kraju prošle godine u luku Los Angelesa uplovio je najveći kontejnerski brod ikada zabilježen u SAD-u. Radi se o brodu Benjamin Franklin francuske tvrtke CMA CGM dugačkom nevjerojatnih 398 metara, kapaciteta 18.000 TEU-a. Brod je dobio ime u čast čvrstoj vezi između SAD-a i Francuske, a sam Benjamin Franklin bio je prvi ambasador SAD-a koji je posjetio Francusku Republiku. Još zanimljivija činjenica jest da je kapetan ovog „diva“ Hrvat Velibor Krpan.

„Zahvaljujem kapetanu i posadi ovog broda na njihovom angažmanu za širenje trgovine unutar naše velike nacije.“ – Janice Hahn, članica Kongresa 44. okruga u SAD-u

Kapetan Krpan već dugo radi za francusku kompaniju, a o njegovoj sposobnosti govori i činjenica da je još 2012. dobio čast i odgovornost zapovijedati dva metra kraćim prethodnikom Franklina, Marcom Polom (16.020 TEU). “Karijeru sam započeo u dobi od 22 godine kao kadet na brodovima Croatia Lines-a. Od 1999. godine radio sam za njemačkog vlasnika nakon čega sam se 2002. godine pridružio tvrtki CMA CGM i zaplovio brodom CMA CGM ORAN. U to vrijeme nisam ni sanjao da ću jednoga dana postati zapovjednik najvećeg kontejnerskog broda na svijetu!“, riječi su kapetana Krpana još kada je zapovijedao Marcom Polom.

CMA CGM Benjamin Franklin povezuje Kinu i zapadnu obalu SAD-a (luke Los Angeles i Oakland) i trenutno je na putu prema kineskoj luci Yangshan. Izrađen je 2015. u Kini; tvrtka Shanghai Jiangnan Changxing Heavy Industry.

Govor našeg kapetana Krpana i ostalih ključnih ljudi u luci Los Angelesa pogledajte na videu:

Hrvatska ima još uspješnih moreplovaca…

U cijelome svijetu navodno radi preko 11.000 hrvatskih časnika. Među najviše spominjanima su kapetani Zlatko Kapović (CMA CGM Alexander von Humboldt) i Igor Šikić, zamjenik kapetana Krpana za vrijeme zapovijedanja Marcom Polom. Kada je Marco Polo zaplovio 2012. godine među 28 članova posade nalazilo se sedam hrvatskih časnika. Osim kapetana Krpana to je bio prvi časnik Krunoslav Vukušić iz Rijeke, šef stroja Ante Pezelj (Split), Marijo Mateljak (Metković), Zdravko Šalov (Nin), Danijel Zečević (Rijeka) i Ivan Glažar (Kostrena).

Mirno vam more!


Izvori: croatiaweek.comcmacgm-marcopolo.comnovilist.hr

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close