Situacije koje obavezno trebate izbjegavati

Photo: Filip Radić

Možda se ova zima nije proslavila velikim količinama snijega, no svakako je korisno znati koje su to situacije koje trebate izbjegavati kada je vaše vozilo prekriveno snijegom i ledom.

1. POKRETANJE BRISAČA BEZ ČIŠĆENJA VJETROBRANA OD SNIJEGA

Vjetrobran prekriven snijegom treba detaljno očistiti, ali velik broj žena (ali i muškaraca) jednostavno je (pre)lijeno, te što je moguće brže sjednu u automobil, te po pokretanju motora uključe brisače. Velika količina snijega na vjetrobranu prevelik i pretežak je zadatak za brisače, vrlo vjerojatno neće doći do pregaranja elektromotora brisača, ali bog prevelikog otpora može otići osigurač, a sasvim sigurno skoro svi vlasnici i vozači nemaju pojma gdje se u automobilu nalaze osigurači. Piše to u knjižici o održavanju i uputstvima automobila, ali ako ni nje nema u vozilu, eto problema.

2. ŽESTOKO LUPANJE STRUGALICOM PO LEDU NA AUTOMOBILU

To je uvjerljivo najbrži način da si napravite štetu na automobilu. Lak automobila se ne čisti od leda i snijega strugalicom ili drugim kemijskim sredstvima, jer ćete lak uništiti. Kada dođe do zagrijavanja moguće ga je odgurnuti dlanom ili mekanom četkom, ali opet bez upotrebe čvrstih predmeta. Ni, topla voda nije rješenje za odmrzavanje, jer toplo-hladni šok ne djeluje dobro na staklo i lak.

Ostatak pročitajte ovdje kako bi izbjegli nepotrebnu štetu na vašem limenom ljubimcu.


Izvor: Autostart

 

O autoru

Gordana Kordić
Studentica cestovnog prometa. Zanimaju ju područja sigurnosti cestovnog prometa i prometno-tehnička vještačenja prometnih nesreća.
Close