U novoj godini novi rekordi luke Rijeka

Početak 2016. godine donio je čak dva nova rekorda u operativnom djelovanju AGCT-a* u luci Rijeka. Oba događaja dogodila su se treći dan iza nove godine. Po prvi puta su se na operativnoj obali Brajdice istovremeno našla dva vezana broda u radu čija je zajednička duljina iznosila 544 metra.

Radi se o brodu Uni Phoenix kojega se na Brajdici može vidjeti svaka tri tjedna u redovnom servisu brodara Evergreen. Uni Phoenix je sa svojih 181 m dužine bio privezan na vezu broj 1 Kostrenskog pristaništa, prvog od ukupno 20 pristaništa i sidrišta luke Rijeka.

Na drugom vezu nalazio se brod MSC Luciana, koji se po prvi puta u Rijeci pojavio u sklopu redovnog servisa „2M East – West Network“. Ovaj servis direktno povezuje Rijeku s lukama Dalekog istoka na tjednoj bazi. Zajedno ga održavaju brodari MSC i Maersk.

MSC Luciana kontejnerski je brod najvećeg nominalnog kapaciteta koji je ikada vezan u luci Rijeka.

Iako MSC Luciana sa svojih 363 metra duljine nije najduži brod ikada vezan na Brajdici (naspram 367 metara dugih brodova iz Maerskove serije „M-Class“, među kojima su Gerda, Gustav i Gunhilde koje se također moglo vidjeti u Rijeci) sa svojom širinom od 46 metara može ukrcati 11.660 TEU jedinica. Time MSC Luciana postavlja novi rekord – kontejnerski brod najvećeg nominalnog kapaciteta ikada vezan u Rijeci! Navedeni rekord dijeli sa svojim „sestrama“ – Ivanom (vezana u Rijeci 08.01.2016.) te Francescom i Solom koje se očekuje tijekom siječnja/veljače 2016. Isti rekord MSC Luciana predstavlja za susjednu luku Koper u koju je uplovio nekoliko dana prije nego što je posjetio Brajdicu.

*Adriatic Gate Container Teminal, inicijalno Jadranska vrata d.d. osnovana je 11.09.2001. godine kao tvrtka – kći Luke Rijeka d.d. U vlasničku strukturu kao strateški partner 15.04.2011. godine ulazi International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) s koncesijom na 30 godina, tj do 2041. godine. Od tada se počelo primjenjivati brand ime Adriatic Gate Container Teminal.

Luka Rijeka d.d. trenutno ima 49% dionica Jadranskih vrata d.d., dok je udio ICTSI-a 51%. 

Korporacija International Container Terminal Services (ICTSI) bavi se kupnjom, razvojem, upravljanjem i poslovanjem kontejnerskih luka i terminala na svjetskoj razini. Osnovana u je prosincu 1987. godine na Filipinima.


Izvor: ictsi.hr /*www.ictsi.hr

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close