Pametni kofer: uskoro nećete morati vući prtljagu

Izvor: nuarobotics

Vrlo jednostavno! Potrebno je instalirati aplikaciju i stisnuti “Follow me” ikonu. Kofer prepoznaje pojedinog korisnika te ga prati i istovremeno komunicira s njim.

Kofer koji vas prati u stopu – ne zvuči loše. Na ovogodišnjem CES-u 2016 inovatori izraelske tvrtke NUA Robotics pokazali su da je od sada i to moguće. Dovoljan je jedan klik u aplikaciji na vašem pametnom telefonu i kofer se pretvara u vašeg osobnog menadžera za putovanja.

Ono što kofer čini pametnim jest senzor za kamere i Bluetooth tehnologija pomoću koje se spaja s pametnim telefonom. Kreće se prema brzini kretanja vlasnika i istovremeno izbjegava objekte – tzv. „proximity detection“. Također, sadrži ugrađenu bateriju na punjenje, životnog vijeka 60 – 90 minuta po punjenju. U svakom trenutku postoji mogućnost punjenja bilo kojeg drugog uređaja preko USB utora. Ono što je izričito korisno je to što kofer korisniku preko aplikacije šalje pravovremene podatke o težini tereta i njegovoj lokaciji što uvelike može smanjiti brigu o prekoračenju dopuštene težine u zračnim lukama te eliminirati proces vaganja. U onom trenutku kada vlasnik poželi imati veću kontrolu, postoji ručka koja se izvuče i kofer se vuče manualno. Ukoliko netko pokuša ukrasti prtljagu, neće dobro proći jer vlasnik preko pametnog telefona u svakom trenutku ima uvid gdje se njegova prtljaga nalazi. Još uvijek se radi o prototipu pa su inovatori naveli kako će cijenu kofera odrediti do kraja godine.

Nedostatak je mala brzina kretanja kofera – do 5 km/h. Mogućnost većih brzina postoji, a ono što vlasnike muči je kako odrediti optimalnu brzinu praćenja bez ugrožavanja mobilnosti i sigurnosti drugih.

Postoji još nekoliko kompanija koje uz NUA Robotics razvijaju sustave „pametne prtljage“ (eng. Smart Robotic Luggage). To su primjerice the Hop, Space Case 1, Trunkster i Bluesmart.

Danas, kada sve više stvari počinje komunicirati s ljudima odnosno kada postaju pametne, ovakva inovacija ne iznenađuje. Ono što je značajno jest svojevrstan nagovještaj mogućih promjena u sustavu reguliranja prtljage na zračnim lukama ili drugim prometnim čvorištima.

Pogledajte kako izgleda prijenos prtljage u zračnim lukama:

Koristeći pametni kofer, na jednom mjestu možemo imati profil korisnika i sve specifikacije njegove prtljage, počevši od kilaže tereta pa sve do prosječne težine, statistike kretanja korisnika ili mjesta koje je posjećivao. Budući da softver ima mogućnost učenja iz statistike, može korisniku ponuditi da sljedeći puta nešto napravi drugačije radi optimizacije ili mu ponuditi savjet za sljedeće putovanje. I ne samo to. Navodi se kako u NUA Robotics-u postoje ideje o kreiranju pametnih kolica u supermarketima i šoping centrima, također povezanih s pametnim telefonima. Pametni kofer je samo početak.


Izvori: telegraphnet.hr

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close