Uz ovaj inovativan uređaj, svaki automobil može imati Head-up display

Izvor: ww.techgage.com

Head-up display projicira brzinu, putokaz navigacije i ostale važne informacije na vjetrobransko staklo automobila. Trenutno su ti sustavi još uvijek rezervirani za luksuzne automobile, iako sve više proizvođača uz skupu nadoplatu nudi i u automobilima koji su cijenom prihvatljivi za mnogo korisnika. Kao koncept se pojavilo rješenje pod imenom “Carloudy”. Trenutno je projekt na Kickstarter stranici pod tvrtkom “Cognitive ATI Technologies Inc” i već su skoro za duplo premašili početni cilj od 50 000$, tako da uskoro bi se moglo naći u prodaji i u mnogim automobilima.

Uređaj je zapravo mali projektor, malo veći od pametnog mobitela te se postavlja na kontrolnu ploču automobila ispod vjetrobrana. Automatski se spaja na pametni telefon putem bluetootha što znači da možete koristiti “skretanje po skretanje” značajku u navigaciji google karte i te iste upute će biti prikazane na vjetrobranskom staklu. Postoji čak i mogućnost prikazivanja ograničenja brzine na pojedinoj dionici ceste i vlastite brzine kretanja, te je uvedeno potpuno glasovno upravljanje, tako da pogled uvijek ostaje na cesti za vrijeme vožnje.

Jedna od velikih prednosti je to što je Carloudy, prema tvrdnjama proizvođača, vidljiv i po sunčanom vremenu, pa se vozači ne moraju bojati zasljepljivanja. Trajanje baterije je oko 2 tjedna sa jednim punjenjem. Sve to zvuči vrlo dobro, ali hoće li zaista biti tako, treba pričekati dok dođe na tržište. Više o funkcijama uređaja pogledajte u videu.


Izvori: carthrottle.comcarloudy.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close