Novi brzi internet u Hrvatskoj

http://www.ictbusiness.info/telekomunikacije/optima-telekom-krece-s-g-fast-i-vectoringom-novi-brzi-internetIzvor fotografije: ictbusiness.info

Internet je u današnje vrijeme jedna od osnovnih potreba. Ovisimo o novim tehnologijama, ne samo u poslovnom svijetu, već nam je internet izvor komunikacije i zabave. Nedovoljna brzina interneta može biti jako frustrirajuća, može naštetiti poslovanju ili jednostavno može biti razlog našeg lošeg raspoloženja. Jesmo li u Hrvatskoj zakinuti za neke usluge zbog ograničene brzine interneta? Nedavno smo prenijeli vijest o dolasku Netflixa na hrvatsko tržište, ali odmah su se javila pitanja može li naša mreža zadovoljiti potrebama Full HD i 4K / UHD sadržaja.

Čini se da je Optima Telekom spremna na promjene i da će svojim korisnicima uskoro moći ponuditi puno veće brzine. Krenuo je pilot projekt korištenja G.Fast pristupne tehnologije. Radi se o optičkoj infrastrukturi koja dolazi do zgrade korisnika (FttB – Fiber to the Building), a na samoj lokaciji postavljena je testna G.Fast oprema. Nakon razvodnog ormarića do kojeg dolazi optika, do samog stana korisnika provedena je bakrena parica. Duljine bakrenih parica su vrlo kratke, od 70 do 120 metara, što omogućuje vrlo velike pristupne brzine. Prosječna mjerenja kod jedanaest testnih korisnika pokazuju brzinu od 500/100 Mbps.

Velike brzine prijenosa podataka omogućuju nesmetano surfanje sa više uređaja, što nam je i potrebno zbog sve češćeg korištenja više uređaja istovremeno kao što su stolna računala, laptopi, tableti, pametni telefoni i televizori te razne igrače konzole. Iako pilot projekt Optime Telekoma pokazuje dobre rezultate, za sada nije poznato kada će usluga krenuti u komercijalnu prodaju. U svakom slučaju, do 2020. godine očekuje se pokrivenost od najmanje pedeset posto kućanstva brzinama od 100 Mbps i više, a to će omogućiti G.Fast tehnologija.

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close