Suradnja Slovenskih i Austrijskih željeznica

Teretni vlak kompanije Rail Cargo Carrier - članica OBB-a / Foto: Aleš Jordan

Austrijske Federalne Željeznice i Slovenski SŽ (Slovenske železnice) objavile su da su u tijeku dogovori o mogućnostima suradnje između ove dvije velike željezničke kompanije. U sklopu dogovora potpisano je pismo namjere te je dogovoreno otvaranje zajedničke željezničke kompanije. Kako prenosi Railway Gazette to neće biti prije 2017. godine.

Ideja je stvoriti strategijskog partnerstva koje bi povećalo kvalitetu usluge na području Slovenije, Mađarske, Italije i jugoistočne Europe smanjenjem vremena prijevoza, poboljšavajući iskoristivost trenutnih kapaciteta pruga, luka i ostalih terminala.

Teretni vlak Slovenskih Železnica / Foto: Aleš Jordan

Teretni vlak Slovenskih Železnica / Foto: Aleš Jordan

Detaljna analiza, dubinska istraživanja i razgovori sa nadležnim tijelima Europske Unije planirani su u prvoj polovici ove godine što će prethoditi konačnim dogovorima.

Teretni i putnički promet ovih dviju kompanija u stalnom je rastu. Sloveniji najveći dio prometa donosi Luka Koper koja će uskoro imati kapacitet od milijun TEU jedinica. Postoje najave da će oba dvije prijevozničke kompanije ići ili su već krenule u nabavku novih lokomotiva sa kojima bi povećale svoj kapacitet i proširile djelovanje i na mrežu Hrvatskih Željeznica otkad je Hrvatska ušla u Europsku Uniju.

 

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close