Ptice grabljivice presretači

pixabay.compixabay.com

Nizozemska tvrtka simboličnog naziva Guard From Above prva je tvrtka koja je započela s pružanjem usluge presretanja i uklanjanja neželjenih dronova iz zračnog prostora. Po zakonu tržišta, pojava ove usluge jasan je pokazatelj kako su dronovi postali svakodnevna pojava koja uz sve svoje pogodnosti donosi i određene, a vrijeme će pokazati i koliko, negativne aspekte njihove uporabe. Tvrtka Guard From Above brzo je detektirala potrebu za mehanizmom koji će moći neutralizirati dronove na siguran, brz i jeftin način. Kako je većina dronova za komercijalnu odnosno civilnu upotrebu relativno malih dimenzija te sve boljih performansi letenja i lebdenja, oni predstavljaju prilično kompleksan problem za sve one koji ih ne žele u svojoj blizini ili pak za sva područja na kojima bi mogli uzrokovati prilične sigurnosne probleme.

pixabay.com

pixabay.com

Jednu sličnu situaciju mogli smo vidjeti prilikom nogometne utakmice 2014. godine između reprezentacija Srbije i Albanije kada je albanska zastava prenesena upravo dronom nasred stadiona u Beogradu prouzročila veliki međunarodni skandal. Dok je sama utakmica bila događaj visokog rizika uz iznimno visok stupanj osiguranja,  nijedna služba ipak nije mogla spriječiti taj događaj.

U kontekstu zakonske regulative dronovi su još uvijek u sivoj zoni, što još uvijek omogućuje njihovu nekontroliranu upotrebu. A čak i prilikom provedbe postojećih zakona relevantne službe još uvijek nemaju razrađene instrumente kako fizički neutralizirati potencijalno problematične dronove.

No zato su ljudi iz tvrtke Guard From Above došli do genijalne ideje. Priroda, koja je očito najsofisticiraniji i najefikasniji sustav kojeg možemo promatrati, i ovog je puta puno učinkovitiji i od najsuvremenijih sustava ljudske izrade. Guard From Above zapravo je tvrtka u kojoj su glavni akteri ptice grabljivice i njihovi dreseri, kako one imaju izuzetne sposobnosti zapažanja, brzine, preciznosti i ubojitosti, dresurom ih je prilično jednostavno iskoristiti za lov na dronove. Kako to izgleda u fazi treninga možete pogledati u videu:

Možda je prerano o tome govoriti, no sigurno ćemo znati o čemu je riječ ako ćemo uskoro početi viđati ove naočite ptice u sastavu “zračnih” policijskih snaga diljem svijeta.


Izvori: www.theguardian.com / guardfromabove.com /

O autoru

Alen Pavlić Ravšer
Student diplomskog studija inteligentnih transportnih sustava na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Područja zanimanja: ITS, V2X komunikacija, kooperativni sustavi, ekološki održiva mobilnost, eMobilnost, upravljanje u incidentnim situacijama.
Close