Deutsche Telekom dostigao brzinu od 11Gbps

Izvor fotografije: pixabay.com

Deutsche Telekom proveo je laboratorijska testiranja u kojima je dokazano da se postojeća infrastruktura može iskoristiti za povećanje brzine prijenosa. U provedenim laboratorijskim testiranjima uspjeli su postići brzinu od 11Gbps na udaljenosti od 50 metara putem bakrene parice uz korištenje XG-Fast tehnologije.

Alcatel-Lucent, kojeg je u međuvremenu preuzela finska Nokija, razvio je korištenu tehnologiju. U provedenom testiranju korišten je par Cat 6 kablova duljine 50 metara. Međutim, kada se koristi infrastruktura koja je tehnički ista kao ona koja se trenutno nalazi u zgradama najveća moguća brzina koja se može postići je 8 Gbps na istoj udaljenosti od 50 metara.

XG-Fast i G.fast mreža funkcioniraju na vrlo sličnom principu. Razlikuju se u frekvencijskim spektrima koje koriste za rad. Tako XG-Fast mreža koristi viši dio frekvencijskog spektra, područje od 500 MHz, a G.fast mreža koristi frekvencijski spektar u području 106 MHz. Brzine koje se postižu s G-fast mrežom iznose maksimalnih 500 Mbps, dok se puno veće brzine mogu ostvariti korištenjem XG.Fast mreže.

XG.Fast tehnologiju testira i British Telecom (BT) koji je uspio ostvariti brzinu od 5,6 Gbps na udaljenosti od 35 metara. Na udaljenosti od 100 metara brzina prijenosa je jako opala i iznosila je 1,8 Gbps.

Operatori su prepoznali XG-Fast tehnologiju kao dobru zamjenu za optičku mrežu. S ovim rješenjem pokušavaju postići Agendu 2020 prema kojoj svim europskim kućanstvima moraju omogućiti vrlo velike brzine interneta.


Izvor: ictbusiness.info

 

 

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close