Francuska gradi prvu solarnu cestu

Izvor: www.wattwaybycolas.com

Trajne solarne prometnice nakon dugo vremena i testiranja postaju stvarnost, a uskoro počinje gradnja prve u Francuskoj. Francuska vlada je donijela odluku s kojom planiraju postaviti 1000 kilometara solarnih cesta u sljedećih 5 godina, koje će osigurati energiju za 5 milijuna ljudi. Iako ideja za solarne ceste postoji već dugo vremena, dizajn i implementacija su bili problem pri izgradnji, sve do sada. Godine suradnje između INES, francuski “National Institute for Solar Energy” i tvrtke Coals koja se bavi izgradnjom i održavanjem cestovne infrastrukture, dovele su do novog dizajna vrlo tankog površinskog sloja prometnice sa solarnim panelima kojeg su nazvali “Wattaway”.

Izvor: www.colas.com

Izvor: www.colas.com

Ceste su okupirane vozilima samo 10% vremena i Colas vjeruje da to ostavlja puno vremena za proizvodnju energije. Sustav ne zahtjeva zamjenu cesta, nego se solarni paneli polažu direktno na površinu ceste. Razlika Wattaway-a i ostalih dosadašnjih dizajna je u tome je Wattaway samo 7 milimetara debeo te je izrađen od materijala koji povećava trenje između pneumatika automobila i ceste zbog veće sigurnosti. Colas je testirao novu solarnu površinu i tvrdi da će ista izdržati bez problema 20 godina normalnog prometa. Samo 20 metara kvadratnih solarnih panela procjenjuje se da će moći napajati energijom jedno prosječno francusko kućanstvo, što znači da jedan kilometar ceste može napajati oko 5000 kućanstva.

Izvor: www.colas.com

Izvor: www.colas.com

Uz sve prednosti i mogućnosti solarne ceste, ona je također i vodootporna i može izdržati sezonsko čišćenje snijega. Svaki panel je napravljen od polikristalnog silicija koji je presvučen slojem smole zbog zaštite fotonaponskih ćelija. Tvrtka Colas čak tvrdi da će se smanjiti broj prometnih nesreća zbog veće hrapavosti površine. Koje su sve prednosti solarnih panela na prometnicama možete pogledati u priloženom videu:

Iako ovakav koncept ima mnoge prednosti, mnogi tvrde da je to bacanje novaca. Ovakvi solarni paneli su puno manje efikasni od standardnih panela na krovovima kuća, te je ovo prvi put da netko izrađuje tavu prometnicu i mnogi problemi će se morati rješavati “u hodu”, to jest, tijekom postavljanja. Bez obzira na moguće probleme, Francuska vlada će nastaviti s projektom.

Implementacija ovakve nove površine kolnika će trajati, ali ovaj projekt će postaviti temelje za buduće projekte, kako u Francuskoj, tako i drugdje u Europi. Solarni paneli bi mogli biti rješenje za sve veće potrebe za energijom u svijetu. Ukoliko želite saznati više o Wattaway-u, posjetite vrlo zanimljivu web stranicu projekta: wattwaybycolas.com


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close