2.4 GHz Wi-Fi nepouzdan i prenapučen

Izvor: thepointmalta.com

Apple i Cisco objavili su dokument koji se odnosi na ICT industriju u kojem su došli do zaključka da 2.4. GHz Wi-Fi nije tehnologija budućnosti i da je se treba odreći. Dokument je objavljen 3. veljače i svakako se može primijeniti i na privatne korisnike. Nedostatci ove tehnologije su što u zatvorenim prostorima u kojima boravi više ljudi često dolazi do zagušenja i znatnog smanjenja brzine, a na sam rad tehnologije može utjecati i mikrovalna pećnica. To su činjenice koje potvrđuju koliko ova tehnologija zaostaje i da je vrijeme da se pronađe nekakva alternativa.

Kao alternativu predlažu 5 GHz (802.11a/n/ac) Wi-Fi standard kojeg će Apple u budućim generacijama svojih uređaja omogućavati svim korisnicima. Apple će se u potpunosti odreći 2.4.GHz Wi-Fi tehnologije za poslovne korisnike u čemu ih podržava i Cisco koji također preporučuje poslovnim korisnicima tranziciju na bolju tehnologiju.

Na svim novijim uređajima i modemima već je podržana 5 GHz Wi-Fi tehnologija ali uređaji su podešeni da automatski podržavaju zastarjelu tehnologiju. Svaki uređaj bi trebalo ručno podesiti na  5 GHz.

Apple i Cisco žele postaviti na uređaje jasnu poruku da podržavaju 5 GHz te da ih se podesi tako da automatski Wi-Fi radi na toj frekvenciji. U slučaju da dođe do pada kvalitete usluge predlažu da se korisnika upozori da se udalji s pozicije na kojoj se nalazi ili da provjeri svoj uređaj kako bi utvrdio postoji li greška na njemu.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.


Izvor: ictbusiness.info

 

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close