Vozite se na posao biciklom i ostvarite novčanu naknadu!

Foto: Lea Šikić

Za sve ljubitelje vožnje bicikla, ali i one koji će to tek postati, činjenica da bi za korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za dolazak do posla mogli dobiti novčanu naknadu prema prijeđenim kilometrima zvuči predobro da bi bilo istinito. Upravo to, prema najavama, moći će stanovnici Milana. Cilj ove ideje je reducirati broj automobila kojima je grad prenatrpan, a kao posljedica toga javlja se pretjerano onečišćenje zraka, čija je kulminacija bila potkraj prosinca prošle godine. To je rezultiralo potpunom zabranom prometa, o čemu više možete pročitati ovdje.

Cilj ove ideje je reducirati broj automobila

Ideja ovog vida održive mobilnosti nije novost-u Francuskoj je prošlog ljeta 10 000 zaposlenika dobivalo novčanu naknadu u iznosu 0,25 €/km za vožnju biciklom na posao. Inspiracija za pokretanje navedenoga u Milanu bio je upravo uspješan primjer Francuske. Isto tako, projekt o novčanoj naknadi i nekim drugim beneficijama za vožnju bicikla postoji i u Švedskoj. Nešto više o tome možete pročitati ovdje.

Novčana naknada dobiva prema prijeđenim kilometrima, a dokaz o kilometraži dokazuje se putem aplikacije namijenjene tomu.

Na ovaj način može se potaknuti ljude da počnu voziti bicikl motivirani novčanom naknadom, te da im to kasnije postane način života

S obzirom da je u ovom slučaju riječ o gradu koji se na razne načine bezuspješno bori sa zagađenjem, spomenuta ideja mogla bi dati jako dobre rezultate. Na ovaj način može se potaknuti ljude da počnu voziti bicikl motivirani novčanom naknadom, te da im to kasnije postane način života, te prihvate tu naviku neovisno o novčanoj naknadi. Važno je napomenuti da se odabirom nekog vida nemotoriziranog prometa uvijek ima koristi, prvenstveno za vlastito zdravlje, te pozitivnim učinkom na okoliš što se isto tako odražava na zdravlje i kvalitetu života.


Izvor: quattroruote.it, milano.reppublica.it

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close