Dronovi će pružati 5G internet

izvor: theguardian.com

Projekt SkyBender je Google-ov tajni projekt kojim se testira mogućnost pružanja internet usluge putem dronova. Projekt se provodi u Novom Meksiku, a novom tehnologijom dronovi bi mogli pružiti četrdeset puta brži prijenos podataka u odnosnu na 4G mrežu.

Dronovi se koriste za eksperimentiranje s milimetarskim radiovalnim područjem, kojim se mogu postići teoretske brzine od nekoliko gigabita u sekundi. Velike su prednosti korištenja milimetarskog valnog spektra jer je postojeći spektar koji se koristi za mobilnu telefoniju „pretrpan“. Međutim, milimetarski valni spektar ima puno kraći domet i potrebno je još puno rada i istraživanja kako bi se došlo do adekvatnog rješenja.

dronGoogle nije prva organizacija koja je radila s dronovima i milimetarskim radiovalnim područjem. Još 2014. godine, Darpa, istraživačka kompanija u sklopu američke vojske, najavila je program nazvan Mobile Hotspots kojim bi dronovi pružali brzine interneta do 1 Gb/s postrojbama koje djeluju na udaljenim područjima. Na ovoj poveznici možete pročitati koliko je novaca uloženo u ovaj projekt te na koje su sve probleme istraživači naišli tijekom eksperimentalne faze.

 


Izvor: theguardian.com

 

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close