Bratislava započela testiranja na produžetku pruge sa duplim kolosijekom

Nova linija / Foto: Railway Gazette

Testiranje na kolosijeku sa duplim tračnicama započelo je 16. Veljače. Operater Dopravný podnik Bratislava očekuje da će usluga započeti u ožujku ili travnju.

Ovo je jedina takva pruga u gradu Bratislavi, a nastala je zbog spajanja brze lake gradske željeznice i tramvaja. Naime, standardna tramvajska mreža u Bratislavi, kao i u Zagrebu, sastoji se od kolosijeka širine 1 metar dok je laka gradska željeznica na 1435mm (standardni kolosijek). Na ovaj je način omogućeno korištenje istih stajališta na dijelu mreže od strane lake gradske željeznice i tramvaja. Nova pruga započinje južno od Šafárikovo námestie prelazeći rijeku Dunav preko starog mosta dužine 460m koji je rekonstruiran kako bi mogao podržati tramvaje. Zatim prolazi preko autoceste D1 koristeći se dvama vijaduktima prije ulaska u Bosákova in Petržalka. Produžetak linije dužine 2,4 km ima tri stajališta.

Izgradnja pruge započela je u prosincu 2013. godine i koštala je 76,8 milijuna eura od čega je 63 milijuna sufinancirano iz Kohezijskih fondova Europske Unije. Drugi dio projekta je izgradnja 4km produžetka od Bosáková to Janíkov dvora.

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close