Siemens predstavio Inspiro – metro vlakove za Riyadh

Siemens Inspiro / Foto: Railway Gazette

Siemens je predstavio svoj prvi vlak tipa Inspiro za metro sustave. Ukupno 74 vlaka Inspiro koji su naručeni prometovati će metro sustavom grada Riyadha u Saudijskoj Arabiji. Sustav će imati 6 linija ukupne duljine 175km.

Prvi vlak testiran je na ekstremne uvjete u klimatskom zračnom tunelu Rail Tec Arsenal (RTA) u Beču u Austriji. Dinamička testiranja vlaka započet će ove godine u Siemensovom testnom centru u Wildenrathu u Njemačkoj. Vlakovi se nabavljaju u sklopu ugovora potpisanog 2013. godine sa Visokom komisijom za urbani razvoj kao naručiteljem dok je vrijednost projekta 1,5 milijardi eura. 

Siemens Inspiro / Foto: Railway Gazette

Siemens Inspiro / Foto: Railway Gazette

Siemens nabavlja metro vlakove, signalizacijsku opremu, opremu za kontrolu vlakova te opremu za elektrifikaciju na linijama 1 i 2 ovog novog metro sustava. Dvodjelni i četverodjelni vlakovi dizajnirani su u skladu sa klimatskim uvjetima regije u kojoj će prometovati. Sanduk vlaka sagrađen je od aluminija te je opremljen klima uređajima. Cijela konstrukcija uključujući uređaje poput vučnih motora, kočnica i sl. posebno su prilagođeni kako bi bili otporni na sitni pijesak. Vlakovi će prometovati na standardnom kolosijeku (1435mm) pri maksimalnoj brzini 90km/h.

Kako će izgledati novi metro sustav u gradu Riyadhu pogledajte u videu:


Izvor: Railwaytechnology.com

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close