Prius ima novu konkurneciju; Novi Hyundai Ioniq dolazi na tržište kao EV i hibrid

www.autoblog.com

Hyundai napokon izbacuje cijenom dostupan auto koji će konkurirati Toyoti Prius. Prezentacija Ioniqa je planirana za autosajam u Ženevi sljedeći mjesec, te će konkurirati nekolicini hibridnih i električnih vozila. U svojoj osnovnoj verziji biti će 1.6 litreni benzinski motor u kombinaciji sa električnim motorom te će zajedno imati snagu od 139 konjskih snaga i 195 Nm okretnog momenta. Litij-ion polimerska baterija je zadužena za energiju elektromotora, a mjenjačka kutija je sa šest brzina i dvostrukom spojkom.

Domet Ioniqa u hibridnoj izvedbi je još nepoznat, ali Hyundai je proveo dubinske analize kako bi putem svog HVAC sustava iskoristio sve mogućnosti hibridnog sustava. Za što manju potrošnju ugrađeni su pneumatici sa malim otporom kotrljanja i sustav koji predviđa potrošnju energije temeljem programirane rute i stanja u prometu kako bi optimizirao punjenje baterija i potrebnu količinu asistencije benzinskog motora. Smanjenje težine je još jedan od važnih čimbenika novog modela te je Hyundai koristio čelik za sve noseće dijelove karoserije, dok za ostale koristi aluminij. U konstrukciji automobila su također korišteni obnovljivi izvori energije kao šećerna trska i sojino ulje.

Izvor: www.autoblog.com

Izvor: www.autoblog.com

Za što veću udobnost, Ioniq ima ekran veličine 7.0 inča, opciju bežičnog punjenja mobitela, Apple CarPlay i Android Auto. Kao sigurnosne značajke ima upozorenje mrtvog kuta, nadzor prometnih traka i samostalno kočenje u slučaju opasnosti.

Za plug-in hibrid model Ioniqa, Hyundai je povećao kapacitet baterija i snagu elektro motora, te tvrdi da je domet samo na električni pogon oko 50 kilometara. Za usporedbu, Toyota Prius, glavni konkurent ima domet od 18 kilometara. Vizualno, Ioniq karakterizira neobična prednja maska koja zahvaljujući svom obliku ima što manji otpor zraka pri kretanju za što manju potrošnju goriva.

Na kraju, potpuno električna verzija Ioniqa koristi 28kWh bateriju i razvija 118 konjskih snaga i doseg mu je oko 250 kilometara. Glavni konkurent u električnoj verziji mu je Nissan Leaf koji ima doseg od samo 170 kilometara sa malo većom baterijom što znači da je Hyundai Ioniq efikasniji, te da tehnologija električnih vozila napreduje svaki dan sve više. Više o Ioniqu možete pogledati u priloženom videu:


Izvor: digitaltrends.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close