Od ovog proljeća za sustav javnih bicikala bogatiji još neki gradovi

Foto: Filip Radić

Prednosti vožnje bicikla su brojne, počevši od pozitivnog učinka na zdravlje i okoliš, a zatim i uspješno izbjegavanje prometnih gužvi. U skladu s održivim razvojem, brojni gradovi u svijetu daju priliku upravo biciklističkom prometu. Za uspješno odvijanje istoga potrebno je zadovoljiti određene preduvjete kao što su odgovarajuća prometna infrastruktura za tu svrhu, a olakotna okolnost su i javni bicikli na raspolaganju. Upravo to omogućuje Nextbike sustav javnih bicikala u nekim gradovima lijepe naše, te u inozemstvu. Od ovog proljeća  stiže i u Zadar i Sarajevo.

Radi se o pilot projektu koji će započeti 20. svibnja i trajati do 20. studenog ove godine

Prema najavama na službenim stranicama grada Zadra, radi se o pilot projektu koji će započeti 20. svibnja i trajati do 20. studenog ove godine. Nakon provedenog pilot projekta, ovisno o zainteresiranosti potencijalnih korisnika, postoji mogoćnost uvođenja dugotrajnog najma javnih bicikala. S obzirom da će projekt biti proveđen u vrijeme turističke sezone, zainteresiranost korisnika ne bi trebala izostati.

Kako prenosi republika.ba u Sarajevu je ideja krenula od licenciranog Nextbike partnera za BiH-agencije Supermarket d.o.o. S obzirom da Sarajevo ima velikih problema s onečišćenjem zraka i gužvama u prometu, uvođenje javnih bicikala moglo bi doprinijeti smanjenju istoga.

Više o uvjetima korištenja, cijeni i ostalome možete pronaći na službenim stranicama nextbike.hr

 

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close