HAK predstavio novi priručnik za vozače: “Vozač – odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje”

www.hak.hr

U prostorijama Hrvatskog autokluba, 04. ožujka u Zagrebu, u izdanju Hrvatskog autokluba predstavljeno je novo izdanje Hrvatskog autokluba – Priručnik za vozače „VOZAČ – ODGOVORNOST ZA ŠTETU, NAKNADA ŠTETE I OSIGURANJE“, autora, prof. dr. sc. Marijana Ćurkovića.

U ime Hrvatskog autokluba kao izdavača, okupljenima se obratio Predsjednik Hrvatskog autokluba g. Slavko Tušek. G. Tušek istaknuo je da Hrvatski autoklub ove godine obilježava značajan jubilej, 110. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja. Obilježavanje će biti popraćeno brojnim aktivnostima u znaku promoviranja ove važne obljetnice, kao i poticanje povećanja mobilnosti i sigurnosti naših članova i ostalih sudionika u cestovnom prometu.

„Priručnik nudi informacije i odgovore na moguća pitanja vozača u vezi odgovornosti za pretrpljenu ili izazvanu štetu te način kako doći do rješenja, što je posebno značajno za vozače kao njegove korisnike“, naglasio je Predsjednik Hrvatskog autokluba. U središtu je odgovornost vozača i odgovorno ponašanje, kao „uvjet poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa“, rekao je g. Tušek.

Priručnik je kao poklon, u znak pažnje i zahvalnosti na članstvu te u povodu obilježavanja 110. obljetnice HAK-a, poslan kao poklon na više od 9.500 adresa dugogodišnjih članova Hrvatskog autokluba i na adrese 25 autoklubova (6.500 kom.), kako bi se bez naknade dijelio članovima i svim zainteresiranim vozačima.

„Naš je krajnji cilj da zajedničkim djelovanjem svih subjekata u društvu na čelu s Ministarstvom unutarnjih poslova, ostvarimo 50 postotno smanjenje broja poginulih na našim cestama do 2020. u čemu i ovaj priručnik ima važan doprinos Hrvatski autoklub u tome će biti predvodnik“, završio je predsjednik HAK-a g. Slavko Tušek.

Izvor: www.hak.hr

Izvor: www.hak.hr

Sadržaji u priručniku pokrivaju područje odgovornosti vozača za štetu, štetu i popravljanje štete, osiguranje motornih vozila, osiguranje pomoći na cesti, osiguranje vozača od posljedica nesretnog slučaja, osiguranje pravne zaštite te štete zbog sudara sa životinjama. Priručnik predstavlja vodič o informacijama i uputama, obogaćen primjerima iz svakodnevnice. U komunikaciji s čitateljem, korišten je problemski pristup, pri čemu poruke na početku sadržaja izravno čitatelja uvode u problem i pojedino pitanje, što ga potiče na dobivanje traženih informacija.

„Vrlo je važno da priručnik u cjelini pokriva područje odgovornosti vozača, štete i osiguranja, nastalih u cestovnom prometu, te da nudi informacije i odgovore na brojna pitanja oštećenih građana, koji su kao složena tematika prezentirani jednostavno i sustavno“ istaknuo je prof. Kačer.

Autor, prof. dr. sc. Marijan Ćurković kazao je kako je tematika prezentirana u priručniku kompleksna, ali tako strukturirana i aktualna, da nudi jasne odgovore na moguća pitanja u vezi odgovornosti vozača za pretrpljenu ili izazvanu štetu te o odnosima vezanim uz osiguranje motornog vozila.

„Ovaj priručnik upotrebljiv je za cijelu vozačku populaciju, a ne samo za vozače članove,  jer daje konkretne upute i upozorenja kao pomoć vozačima, na što sve moraju obratiti pažnju prilikom osiguranja motornog vozila i naknade štete u odnosu na osiguratelje“, kazao je prof. Ćurković.


Izvor: hak.hr

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close