Google započeo testiranje nove usluge Hands Free

Izvor: vidi.hr

Sredinom prošle godine Google je najavio sustav koji će omogućiti mobilno plaćanje bez posezanja za mobilnim telefonom. Ovih dana su započeli pilot testiranje te usluge nazvane Hands Free. Usluga omogućuje plaćanje bez novca, kartice, telefona ili NFC kartice.

Usluga funkcionira tako da se preuzme aplikacija za Android ili iOS telefon, te se napravi registracija. Potrebno je fotografirati vlastito lice i staviti fotografiju u profil aplikacije. Aplikacija će, koristeći Bluetooth, Wi-Fi i lokacijske servise na mobitelu detektirati gdje se u vašoj blizini nalaze objekti koji prihvaćaju novu uslugu, što vam omogućava da unaprijed znate koji dućani ili restorani podržava takav način plaćanja.

Testiranje usluge provodi se u Silicijskoj dolini, uglavnom u McDonald’s i Papa John’s fast food restoranima. Kada korisnik usluge dođe do blagajne i kaže da plaća Google-om blagajnik će zatražiti vaše inicijale te će usporediti vaše lice s fotografijom koja je na profilu aplikacije kako bi potvrdio identitet, nakon čega se provodi plaćanje bez da vadite bilo što iz džepa. Ovaj proces korištenja usluge prikazan je videu niže.

Google planira ubrzati čitav proces plaćanja pomoću automatske vizualne identifikacije. Kamere postavljene u dućanu pomoću umjetne inteligencije trebale bi vas prepoznati prilikom ulaska u objekt, te s robom možete slobodno otići van, bez zaustavljanja i čekanja reda na blagajni.

Ostaje pitanje koliko je ovo pouzdan i siguran način plaćanja, no s obzirom na to kako Hrvatska kasni za trendovima u svijetu ne trebamo se previše brinuti, dok ova usluga dođe kod nas već će biti isprobana.


Izvor: vidi.hr

 

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close