Najočekivaniji smartphone 2016. neće razočarati

Ben Woods/TNWFotografija: Ben Woods/TNW

Za tri dana na tržište stiže dugoočekivani Samsung Galaxy S7, a njegove specifikacije u potpunosti su izašle u javnost. Iako se mnogo pisalo o ovom smartphoneu, finalni proizvod mogao se testirati tek na MWC kongresu (Mobile World Congress) koji je završio prošlog tjedna. Zaljubljenici u nove tehnologije detaljnije su opisali neke funkcionalnosti Samsung Galaxy S7 edge smartphonea.

Dizajn i hardver

Iako je dijagonala ekrana čak 0.4 incha dulja od one na modelu S6, u ruci ne djeluje nezgrapno, doima se manje od novih modela nekih ostalih konkurentskih tvrtki s istim dimenzijama. Pod prstima stražnja strana ima plastični osjećaj, što naravno nije, samo se radi o zaglađenom i udobnom staklenom panelu. Zvučnici i utor za slušalice na donjem dijelu uređaja i tipke za podešavanje glasnoće ostaju nepromijenjene od prošlog modela.  Prevjes kamere na stražnjoj strani nije toliko istaknut, pa sada uređaj stoji gotovo savršeno ravno kada ga se odloži na stol. Na dnu uređaja nalazi se microUSB standard za punjenje i spajanje uređaja na računalo, a ne USB-C standard koji je Google usvojio. Zanimljivo je da ovaj model ima kombinirani port za SIM i microSD kartice.

U korištenju 

S obzirom da se radi o Samsungovom flagship modelu, nije čudno da je korištenje vrlo ugodno, vrijeme reagiranja uređaja na bilo koju naredbu je zanemarivo, a ekran je odličan – dobro se vidi i kada je vrlo sunčan dan. Novost kod ovog modela je pokretač igrica koji omogućava da se iz početnog ekrana pokrene bilo koja instalirana igrica ili da se isključe sve obavijesti za vrijeme igre. Na slici možete vidjeti još dodatnih opcija za vrijeme igranja igrica.

Screenshot_20160306-192847-1200x675

Ne treba trčati pred rudo, sjetimo se da je i Samsung Galaxy S6 bio savršenih performansi prvih par mjeseci korištenja, a nakon toga počeo je stvarati probleme, stoga treba pričekati da vidimo hoće li i ovaj model ubrzo pokazivati nedostatke. Do sada je Samsung bio na udaru jer nije dozvoljavao da se aplikacije presele s unutrašnje pohrane na microSD karticu, no sada je i to moguće. Verzija od 32 GB dolazi s čak 25 GB iskoristivog prostora za pohranu. Uređaj je otporan na prašinu i vodootporan na dubini do 1m 30 minuta. No treba imati na umu da kada zvučnik dođe u kontakt s vodom smanjuje glasnoću na jedva čujnu razinu. Ekran ostaje gotovo maksimalno iskoristiv kada je potpuno mokar, što je rijetkost.

Kamera

Samsung je prvi koristio dvostruke pixel senzore koji omogućavaju da se fotografija brže fokusira i da se uslika, što je važno za smartphone. Kvaliteta fotografije povećana je kod niske razine svjetlosti, ako imate realna očekivanja i ne očekujete da će fotografija biti kristalno jasna ako je snimljena u potpunom mraku. Interesantno je što se filteri mogu vidjeti “uživo”, odnosno možemo vidjeti kako će fotografija ispasti i prije nego je uslikamo. Efekti se također mogu podesiti prije nego uslikamo željenu fotografiju.

Ukupni dojam 

Čini se da je razvoj tehnologije razmazio korisnike i da ih je teško pridobiti određenom performansom. Čini se kako je sve već viđeno. Zadnji Galaxy model koji je stvarno donio revoluciju na tržište smartphonea bio je Samsung Galaxy S3. Došao je u pravo vrijeme da ima dovoljno novih mogućnosti i da bude bolji od ostalih modela na tržištu. Danas na tržištu postoje vodootporni uređaji s odličnim kamerama, snažnim procesorima i velikom količinom pohrane. Čini se da Samsung sluša korisnike i daje im ono što žele, kao što je na primjer mogućnost korištenja microSD kartice. No da li je to dovoljno da pridobe nove korisnike? Vjerne Samsungove korisnike sigurno će zadržati, ali što im treba da pridobiju nove? Da li imamo sve što nam je potrebno na našim pametnim telefonima ili ćemo se za par godina osvrnuti i ovaj flagship model koji naizgled ima sve prozvati smiješnim? Možda je svaki proizvođač pametnih telefona svoje korisnike pridobio prije par godina kada se na tržištu moglo pokazati nešto novo. A sada će samo dodavati mogućnosti na koje ćemo se toliko naviknuti da se nećemo sjećati kako je bilo prije njih.


Izvor fotografija: thenextweb.com

O autoru

Vlatka Mišić
Magistrica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: sigurnost informacijsko komunikacijskih sustava, otkrivanje ranjivosti pojedinih sustava te forenzička analiza mobilnih terminalnih uređaja
Close