SMS-om platite pranje automobila

mAutopraonice je nova usluga koja nam dolazi iz Vipneta kao posljednja u nizu usluga mobilnog plaćanja u M2M segmentu. Ova usluga omogućuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje pranja i čišćenja vozila putem SMS poruke u privatnim samoposlužnim autopraonicama.

Usluga je dostupna Vip i Vipme korisnicima a funkcionira na način da korisnik unaprijed plati utvrđeni iznos za odabranu uslugu putem SMS poruke s odgovarajućom ključnom riječi. SMS poruka se šalje na broj 700700 a ključna riječ se sastoji od identifikacijskog broja uređaja za pranje ili čišćenje vozila i iznosa naknade. Na svoj mobilni uređaj korisnik prima potvrdu o plaćanju u obliku SMS poruke. Ukoliko je transakcija uspješno provedena korisnikov račun se tereti za određeni iznos cijene usluge i naknade za plaćanje. Usluga pranja i čišćenja funkcionira na isti način kao i prilikom korištenja kovanica.

Autopraonice u kojima je zasada moguće isprobati navedenu uslugu nalaze se u Svetoj Nedelji na adresi Ul. Dr. Franje Tuđmana 26 s kapacitetom od 5 mjesta za pranje i u Sesvetama u ulici Ljudevita Posavskog 13 s kapacitetom od četiri mjesta za pranje.

Koliko ovaj Vipnetov projekt iz M2M segmenta ima potencijala govori i izvješće konzultantske tvrtke Future Market Insights (FMI) iz veljače 2015. u kojem se procjenjuje da je vrijednost transakcija putem mobilnih uređaja u 2014. godini iznosila 392 milijarde dolara te da će do 2020. dosegnuti 2,849 milijardi dolara na svjetskoj razini, s kontinuiranim rastom od 39.2 % na godišnjoj razini u promatranom periodu.


 

Izvor: ictbusiness.info

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close