BMW na svoj 100-ti rođendan predstavio autonomni autombil

www.next100.bmw

BMW je proslavio svoj 100-ti rođendan predstavljanjem “Vision Next 100”, prvog autonomnog vozila te tvrtke. Sam dizajn i tehnologija automobila predviđaju budućnost tvrtke, ali i cijele autoindustrije, te je zadnji od tri luksuzna njemačka proizvođača predstavio svoje autonomno vozilo.

Automobil ima broje futurističke inovacije poput promjene oblika, što u BMW-u zovu “živa geometrija” i dva različita moda vožnje; “boost” koji dozvoljava vozaču sudjelovanje u vožnji pomoću uređaja za prividnu stvarnost i mod “ease” koji uvlači upravljač i automobil postaje potpuno autonoman , tj vozač ne upravlja vozilom. Unutrašnjost vozila je potpuno drugačija od današnjih automobila i sve informacije koje su potrebne putnicima i vozaču su projicirane na vjetrobransko staklo. Konstrukcija automobila je od karbona i vrste plastike, a kotači su nešto potpuno do sada neviđeno; prekriveni su sa fleksibilnim djelom karoserije koja se širi i skuplja kada je to potrebno.

Izvor: www.next100.bmw

Izvor: www.next100.bmw

Detalji oko motora ili mehanike još uvijek nisu objavljeni, ali se pretpostavlja da će automobil imati električni ili hibridni pogon, kao što to već danas imaju modeli i8 i i3. Osim futurističkog modela Vision Next 100, kompanija je već najavila predstavljanje još tri nova koncepta, jedan od njihovog brenda Mini, jedan od Rolls Royce-a i zadnji će biti motocikl, tj BMW Motorad. Budućnost je bliže nego što mislimo.

 

Izvor: www.next100.bmw

Izvor: www.next100.bmw


Izvor: interestingengineering.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close