Luka Koper, koordinator europskog projekta Fresh Food Corridors

Izvor: luka-kp.siIzvor: luka-kp.si

Početkom ožujka prvi blok-vlak nakrcan reefer kontejnerima napunjenih većinom voćem i povrćem, zaputio se iz luke Koper prema Rotterdamu. Destinacija: sjevernoeuropsko tržište.

Reefer vlak dio je projekta Europske Unije nazvan Fresh Food Corridors (FFC). Prevezena kondicionirana roba inače putuje plovnim putovima iz Izraela/Jordana prema sjevernoeuropskim lukama. Novim blok-vlakom roba će putovati intermodalno 6 dana kraće.

Posebnost događaja je što se radi o prvom vlaku nakrcanog isključivo reefer kontejnerima, koji prolazi s juga prema sjeveru Europe.

FFC projekt uključuje 20 partnera iz Italije, Francuske, Cipra, Izraela i Slovenije i trajati će do listopada 2017. godine. Cilj projekta je ponuditi inovativna rješenja za ostvarivanje funkcionalnih „hladnih“ opskrbnih lanaca odnosno lanaca lako pokvarljive robe te unaprijediti intermodalni transport između Mediterana i sjevernoeuropskih destinacija. Dvije mediteranske luke koje su uz luku Koper dio FFC projekta su Marseille Venecija.

Standardni i reefer kontejneri putuju iz svojih otpremnih mjesta unutarnjim kopnenim rutama prema gateway lukama koje nisu dio EU (Izrael). Zatim se otpremaju brodovima po zakazanim terminima prema tri EU luke koje su izabrane u projektu  (Venecija, Marseille i Koper) iz kojih dalje željeznicom putuju prema sjevernoeuropskim logističkim centrima (Rotterdam) te na posljetku kamionskim prijevozom prema krajnjim kupcima.

Izvor: ec.europa.eu

Izvor: ec.europa.eu

Izazov će biti održivost logističke usluge u smislu volumena robe i transportnih troškova kao i tehničkih rješenja za adekvatnu kontrolu temperature cijelim putom.

Također se radi na kvalitetnoj implementaciji informacijsko-komunikacijskih tehnologija radi poboljšanog praćenja stanja i ubrzanja izdavanja certifikata za kontrolu lako pokvarljive robe. Partneri projekta su različiti brodovlasnici i njihovi agenti, željeznički operateri, špediteri, tehnološka poduzeća, izvoznici i trgovci.

Za projekt je izdvojeno 21,4 milijuna eura od čega je 50% sufinancirano iz sredstava Europske Unije.

Više o FFC projektu pročitajte na stranicama Europske komisije.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close