Volkswagen kombinira autonomno parkiranje i sustav punjenja baterija sa inovativnim V-Charge projektom

Foto: youtube.com

Volkswagen je službeno najavio podršku i sudjelovanje u V-Charge projektu, istraživačkom poduhvatu od strane Europske Unije s kojim se žele uvesti kombinacija autonomnog parkiranja i sustava punjenja baterija. Sudeći prema izjavi Volkswagena, V-Charge, što je skraćenica za “Valet Charge” uštediti će vozaču vrijeme i poštediti ga od stresa parkiranja i traženja parkinga.

Danas se pod uslugom parkiranja smatra ostaviti automobil ispred hotela ili nekog drugog objekta te vozač sjeda u vaš automobil te ga parkira i dovozi na vaš zahtjev. V-Charge će to automatizirati bez potrebe za vozačem koji će odvesti i dovoziti vozilo i to pomoću 3D karte i kamera kojima će vozila biti opremljena. Cijeli proces se sastoji od izlaska vozača i putnika iz vozila, automobil preuzme nacrte okolnog područja te tada sam počne tražiti slobodno mjesto na parkiralištu. Ukoliko je potrebno, automobil se parkira na mjesto sa bežičnim punjenjem baterija. Kada se baterije napune, sustav odveze auto na “obično” parkirno mjesto te daje priliku ostalim automobilima za punjenje baterija.

Foto: www.digitaltrends.com

Foto: www.digitaltrends.com

Jedna od prednosti sustava je to što se ne oslanja na GPS sustav koji je u podzemnim garažama zbog nedostatka signala beskoristan, ali i time što putnici nisu u vozilima i ne moraju otvarati vrata pri izlasku na parkingu, parkirališna mjesta mogu biti manja i samim time garaže mogu primiti više vozila. Isto tako, nema opasnosti od oštećenja automobila vratima i nema neodgovornih vozača koji parkiraju svoje automobile na dva parkirališna mjesta (kod nas su vrlo popularni vozači “njemačkog trojca” koji su kupljeni u Njemačkoj, pa ako je ikako moguće, parkirat će ih preko dva invalidska parkirališna mjesta da slučajno ne bi našli nečiji otisak prsta na njima).

Uz sve te prednosti, tu je i manja emisija štetnih ispušnih plinova i glavna prednost, ne morate zapamtiti gdje ste parkirali! Samo morate znati pritisnuti tipku na mobitelu i po mogućnosti, ne izgubiti mobitel dok ste u kupnji. Više o samom projektu možete pogledati u videu:


Izvor: digitaltrends.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close