„Prizemna“ alternativa dronovima paketne distribucije

Izvor: Youtube screenshot

Robotika nije rijetka pojava kada su u pitanju transport i logistika. Svjedoci smo sve češće automatizacije u proizvodnji i distribuciji robe, a novi, zanimljivi koncepti osvajaju internet iz dana u dan. Da je tako potvrđuje još jedan zanimljivi koncept mladog izraelskog dizajnera Kobia Shikara.

Transwheel Delivery Drone automatizirani je kotač navigiran GPS-om, opremljen fotografskim sustavom i tehnologijom za prepoznavanje lica koncipiran u svrhu dostave paketa u urbanim područjima. Zapravo, dron za paketnu distribuciju koji koristi cestovnu infrastrukturu za razliku od zračnih dronova.

Izvor: Youtube scrnsht

Izvor: Youtube scrnsht

Radi se o ideji većeg broja motoriziranih monocikala opremljenih senzornom tehnologijom koji se samostalno balansiraju. Obavljali bi različite logističke zadatke u grupi ili individualno, ovisno o potrebi. Paket koji se prevozi natovario bi se na “glavu” robota pomoću dvije robotičke ruke, a kamera spojena na internet identificirala bi primatelje uz pomoć socijalnih mreža. Serije ostalih kamera omogućavale bi sudjelovanje u prometu (praćenje semafora, znakova i sl.) i izbjegavanje prostornih prepreka. Transwheel dron dio je Shikarovog završnog projekta na fakultetu Shekar College of Engineering and Design u Tel Avivu.

Ideja se razvila iz Shikarove želje za kompromisom između potrebe za sve bržom dostavom i opasnosti za zračni prostor koju predstavljaju klasični dronovi.

Kao što je u više navrata spomenuto Transwheel je tek koncept tako da realizacija i financiranje projekta nisu ni malo jednostavni. Ideja je svakako vrijedna pažnje i predstavlja zanimljivi futuristički pogled na ono što nas jednoga dana i očekuje.

Pogledajte video koji je zaplijenio pažnju mnogih, ne samo inženjera iz prometne struke:

Grafičke prikaze i ostale specifikacije Kobijevog robota pogledajte na stranici kobishikar.wix.com.

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close