BMW pokreće car sharing uslugu u SAD-u

Izvor: www.bmwcarsharing.com

BMW se sve više okreće uslugama mobilnosti koje uključuju i car sharing opciju. Nova usluga nazvana ReachNow početi će u Seattleu i s vremenom širiti se na ostale gradove, a kao glavni konkurenti su već dobro poznate usluge car sheringa ZipCar i Car2go, a uz njih, BMW će se morati nadmetati i sa Uberom.

U mnogim europskim gradovima, BMW već nudi ovakvu uslugu pod nazivom DriveNow, te će se na temelju toga izraditi plan i program za Seattle, ali uz dodatne prilagodbe za to tržište i navike vozača. Do prosinca prošle godine, BMW je DriveNow sustav imao u ponudi u  San Franciscu, ali je bio prisiljen povući se iz tog grada zbog problema s parkirališnim mjestima koje ima San Francisco. U Seattlu će situacija biti vjerojatno bolja, ali će se i dalje susresti sa izazovima u samom centru grada.

Ideja BMW-a je ponuditi uslugu “plati koliko voziš” za BMW serije 3, BMW i3 i Mini Cooper koji mogu biti odabrani putem rezervacije u trajanju od 30 minuta ili odabirom na mjestu, bez rezervacije, ovisno o potrebama korisnika. Ključ je u fleksibilnosti usluge, bilo da korisnik treba automobil za kratak odlazak do dućana ili na neko duže putovanje do grada pored. U Seattlu će biti rasprostranjeno 370 vozila koja će biti dostupna korisnicima.

Kasnije kako će projekt napredovati, usluga će se proširiti i na taxi službu, sličnu Uberu kojoj će i konkurirati. Kako je tradicija posjedovanja automobila sve slabija u velikim gradovima, tako BMW želi osigurati da još uvijek ljudi voze automobile ili se voze u njima, ali putem ovakvih inovativnih usluga i načina prijevoza.

Uskoro i u gradu Zagrebu kreće car sharing usluga pod nazivom Spin City o kojoj ćete moći više saznati u člancima koji dolaze!


Izvor: autoblog.com

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close