U Njemačkoj prijevoz samo za žene!

Foto: Filip Radić

Kako prenosi citymetric.com pomalo šokantna vijest stiže nam iz Njemačke, naime ta je država postala prva zapadnoeuropska zemlja koja je u 21. stoljeću dio javne transportne mreže ograničila samo za ljepši spol. Riječ je tvrtci Mitteldeutsche Regiobahn koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Iznimka prilikom toga biti će dječaci čija dob ne prelazi 10 godina.

Nedavno je spomenuta tvrtka objavila kako će na relaciji Leipzig-Chemnitz započeti s prijevozom prilikom kojeg će žene biti od muškaraca odvojene u posebnim vagonima koji će biti smješteni u neposrednoj blizini kondukterske kabine. Navodno, spomenuta tvrtka samo slijedi zahtjeve korisnika i jedini im je cilj sigurnost i udobna vožnja prilikom putovanja. Iznimka prilikom toga biti će dječaci čija dob ne prelazi 10 godina.

Iako odvojeni prijevoz nije novost u nekim slabije razvijenim zemljama upitne sigurnosti na javnim mjestima, pa tako i u javnom prijevozu, ovo je prvi puta da se to uvodi u jednoj suvremenoj, razvijenoj državi. Razlog uvođenja je, prema navodima tvrke koja to uvodi, sigurnost.  Sigurnosti bi trebala doprinijeti i blizina konduktera, odnosno osoblja.

Sve u svemu, postavlja se pitanje je li to baš najbolje rješenje? Što je onda s ostalim gradovima i kakav bi bio dugoročan rezultat primjene istoga na veći dio Europe. Čak se dio muškaraca pobunio jer se ovaj put, oni osjećaju diskriminirani. Možda bi rješenje problema bio bolji angažman osoblja po pitanju održavanja reda i sigurnosti ukoliko se ukaže potreba za time.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close