Porast broja dostavnih vozila u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji uloga lakih komercijalnih vozila u logističkom sektoru postaje sve značajnija. To pokazuju i nedavni statistički podaci. Vozači manjih dostavnih vozila ili kako Britanci to nazivaju, „white van man“ ostaju ključni faktor pri opskrbi sve zahtjevnijih kupaca V.B.

Dostava robe kombijem u V.B. kvantitativno izražena iznosi 72 milijarde kilometara godišnje prema podacima Society of Motor Manufracturers and Traders-a (SMMT).

Ovogodišnja studija iz Birminghama pokazala je da je broj manjih dostavnih vozila na državnim cestama dosegao najvišu razinu ikad, 4.007.331, što je porast od 4,3% u odnosu na prethodnu godinu. Razlog tome je porast on-line trgovine koja generira više kućnih dostava.

S obzirom na veći broj komercijalnih vozila, proporcionalno je porasla i potreba za novim vozilima, čak u rekordnom broju. Broj registracija u prvom kvartalu 2016. porastao je za 1.2%. Trend je prepoznat od strane Udruge teretnih prijevoznika – Freight Transport Association-a (FTA) koja je reagirala na vrijeme te nastoji dodatno poboljšati kvalitetu ovog sektora. Za to je zaslužan Van Excellence program. U njemu prijevoznici mogu razmjenjivati iskustva i demonstrirati najveće standarde još od 2010. godine.

Van Excellence program se sastoji od 100 članova i Small Fleet programa koji je uveden kako bi pomogao tek pridošlim operatorima s 10 ili manje lakih gospodarskih vozila.

„Ovaj porast broja dostavnih vozila pokazatelj je kontinuiranog rasta njihove upotrebe i važni su za ekonomiju V.B. u podršci online poduzetničkih aktivnosti. FTA Van Excellence program postoji kako bi pomogao logističkim operatorima ostvariti svoje ciljeve.“ – Mark Cartwright, voditelj FTA-a

Van Excellence programom također se želi poboljšati standard prijevoznika, nagraditi operatore koji se ističu po kvalitetnom poslovanju te se dodjeljuju certifikati za one najbolje.

Više pogledajte na videu:


Izvori: vanexcellence.co.ukhandyshippingguide.com

O autoru

Božo Cicvarić
Urednik rubrike Logistika na web portalu Prom. Magistrirao je 2016. na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, smjer Logistika. Posebno ga zanima prijevozna logistika i organizacija putničkog prijevoza.
Close