Što je to zapravo okretni moment motora? Prvi dio!

Izvor: www.youtube.com

Danas je velika razlika u važnosti karakteristika motora nego nekad. Prije su konjske snage bile mjerilo za sve, a danas je glavnu priču uzela karakteristika po nazivom okretni moment. Prva važna razlika u automobilima je ta što su današnji automobili puno teži, što znači da trebaju više sile za pokretanje. Zato sada objašnjavamo misteriju okretnog momenta i otkrivamo što je bolje, snaga motora ili okretni moment.

Koja je razlika između te dvije karakteristike? Pojednostavljeno, okretni moment se odnosi na količinu rada koju motor može izvršiti, dok konjske snage definiraju koliko brzo ta snaga može biti isporučena. Zato se često u kolokvijalnom govoru kaže za okretni moment “vučna snaga”. Isto tako, moment izražavamo u Njutn-metrima (Nm) a snagu u konjskim snagama (ks) ili kilovatima (kW)

Recimo da imamo 0.5 metara dugu polugu za zategnuti maticu na kotačima i moramo se nasloniti na kraj te poluge sa silom od 100 Njutna da ju zategnemo. Jednostavno pomnožimo ta dva broja i dobit ćemo vrijednost okretnog momenta izraženu u Njutn-metrima

Točnija definicija bi bila slijedeća; okretni moment mjeri količinu sile potrebne za okrenuti (uviti) objekt (na primjer kada zatežemo poklopac na staklenoj boci ili kada zatežemo matice na kotačima). U našem slučaju motora automobila, okretni moment mjeri koliko je okretne sile dostupno na koljenastom vratilu u bilo kojem rasponu okretaja motora. Što se tiče snage motora, snaga je mjera koliko brzo motor može vršiti taj isti okretni moment u vremenu, tako da, što više imate snage i okretnog momenta, brže možete ubrzavati.

Da što više pojednostavnimo i što bolje objasnimo okretni moment imamo slijedeći primjer: Recimo da imamo 0.5 metara dugu polugu za zategnuti maticu na kotačima i moramo se nasloniti na kraj te poluge sa silom od 100 Njutna da ju zategnemo. Jednostavno pomnožimo ta dva broja i dobit ćemo vrijednost okretnog momenta izraženu u Njutn-metrima. Znači: 100 (N) x 0.5 (m) = 50 Nm.

Sada to treba prikazati na primjeru automobila što ćete čitati u drugom dijelu članka koji dolazi uskoro! Pratite naš portal i saznajte što je bolje za svakodnevnu vožnju, više momenta ili više snage.

 

O autoru

Filip Slavujević
Student cestovnog prometa. U slobodno vrijeme bavi se automobilima, detailingom i biciklizmom. Područje interesa: Prometno-tehnička vještačenja, prijevozna sredstva u cestovnom prometu i prometno planiranje.
Close