U Hrvatskoj otvorena 100-ta punionica za električna vozila

Punionica za električna vozila u Zagrebu, foto: Filip Slavujević

Republika Hrvatska, iako sitnim koracima, kontinuirano napreduje po pitanju adekvatne infrastrukture za električna vozila. Kako prenosi t.ht.hr Prošlog tjedna, 22. travnja, na Dan plante Zemlje otvorena je 100-ta punionica u Lijepoj našoj. Otvorena je u Svetom Ivanu Zelini u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Navedena je punionica povezana u mrežu elektro punionica zagrebačke županije koja se sastoji od 13 punionica rasprostranjenih u 9 gradova. Mreža je povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice. Važan podatak je da korisnici električnih vozila svoje limene ljubimce na mreži punionica zagrebačke županije mogu do daljnjega besplatno puniti.

Korisnici električnih vozila svoje limene ljubimce na mreži punionica zagrebačke županije mogu do daljnjega besplatno puniti

Župan zagrebačke županije Stjepan Kožić izjavio je: “U ovaj projekt ušli smo s interesom i željom da moderniziramo prijevoz na području Zagrebačke županije te istovremeno pridonesemo smanjenju emisija ugljikova dioksida, povećanju energetske učinkovitosti, te očuvanju okoliša i smanjenju buke. Ovime pokazujemo da aktivno promišljamo o budućnosti. Cilj nam je do kraja 2016. godine sufinancirati izgradnju i stavljanje u rad e-punionica u svih naših 9 gradova te 3 općine”.

Važnost poticaja građana na kupnju električnih vozila prepoznaje i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec što saznajemo i njegove izjave:”Uključili smo se u projekt E mobilnost iz više razloga. Osnovni cilj je poticanje građana na nabavu i korištenje električnih vozila, ali Sveti Ivan Zelina je i odlično prometno pozicionirana pa prilikom ljetne sezone očekujemo da će mnogima ova punionica biti dodatni razlog da na putu do svoje željene destinacije stanu nakratko i u Zelini. Nama je to prilika da im prezentiramo turističku ponudu i vjerujem da kada vide ljepote našeg kraja, probaju naše specijalitete i vina, da će se odlučiti ponovno vratiti.”

Svaka otvorena punionica za električna vozila višestruko je korisna za sve građane, u prvom redu za vlasnike električnih automobila, ali i za sve ostale zbog povoljnijeg utjecaja na okoliš koji takvi automobili donose. Adekvatna infrastruktura u smislu punionica električnih vozila, jedna je od osnovnih preduvjeta za normalno prometovanje vlasnicima takvih vozila. Otvaranjem punionica potiče se (uz sve ostale poticaje) građane da razmisle o kupnji električnih automobila, iako je njihova cijena čak i s državnim poticajima još uvijek jako visoka.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close