HKZP d.o.o na DRONEfestu !

Hrvatska kontrola zračne plovidbe radi projekt AMC portala koji će korisnicima omogućiti uvid u rezervacije zračnog prostora u realnom vremenu i projekt uspostave modularnih fleksibilnih struktura u donjem zračnom prostoru RH, rekao je Marinko Keser na  DRONEfestu, prvoj regionalnoj konferenciji o bespilotnim letjelicama održanoj u organizaciji tvrtke IN2.

Blok o regulativi privukao je najveću pozornost sudionika koji su mogli čuti o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju smanjenja vjerojatnosti da dođe do incidenata i nesreća, kao što je pad bespilotne letjelice na ljude ili imovinu i sudar sa zrakoplovom, nedopuštenog snimanja i sličnih događaja. Na navedenom bloku su još sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), Državne geodetske uprave (DGU) i Pravnog fakulteta.

drone-1350327_960_720

Marinko Keser je istaknuo kako ljeti u hrvatskom zračnom prostoru ima od 2500 do 2700 komercijalnih zrakoplova, a da nadzor nad operacijama bespilotnih sustava dodatno povećava i usložnjava rad službi. Iako je za sada relativno malo povreda prostora, bilježi se trend povećanja i to kod amatera koji nisu dovoljno educirani, naglasio je i objasnio proceduru izdavanja suglasnosti HKZP-a korisnicima bespilotnih letjelica za korištenje zračnog prostora u kojem je obvezna njihova koordinacija s nadležnom kontrolom zračnog prometa.

Konferencija je okupila oko 300 profesionalaca, pojedinaca, akademsku zajednicu i tvrtke koje aktivno sudjeluju u promicanju i izgradnji ove brzorastuće industrije, a fokus je bio pokazati trenutno stanje industrije bespilotnih letjelica, te približiti široj javnosti sve aspekte njihove komercijalne upotrebe u poslovanju.

drone-1040415_960_720
Osim predavanja i panela, sudionici su mogli pohađati i radionice o snimanju dronom i izradi vlastitog drona, a u sklopu konferencije održana su i posebna događanja te dječja radionica.

Preneseno sa: www.crocontrol.hr
Prenosi: Filip Trojko

O autoru

Filip Trojko
Urednik rubrike Aeronautika at Web portal PROM Student treće godine preddiplomskog studija Aeronautike - modula kontrola leta na Fakultetu prometnih znanosti. Interesiraju ga sigurnost zračnog prometa te novi sustavi koji utječu na poboljšanje protoka zračnog prometa.
Close