Superračunalo u borbi protiv cyber kriminala

vidi.hr

IBM-ovo superračunalo Watson koristi se na raznim područjima poput zdravstvene skrbi i financija, a njegove kognitivne sposobnosti uskoro će sučeliti cyberkriminalcima.

Naime, IBM je ovih dana predstavio superračunalo Watson koje je namijenjeno za cybersigurnost (Watson for Cyber Security), koji će se udružiti s 8 sveučilišta kako bi proširio svoja znanja u oblaku na područje računalne sigurnosti.

Sveučilišta imaju namjeru da Watsonov sustav strojnog učenja nahrane podacima vezanim uz izvještaje o sigurnosti, te omoguće superračunalu da učinkovito uči o mogućim prijetnjama, te predviđa moguće napade.

Ti podaci kojima će ga opskrbljivati morat će biti točni i cjeloviti kako bi mogao prepoznavati uzorke koji će ukazivati na potencijalne opasnosti, pa će “hranjenje” njima biti upravo u domeni sveučilišta.

Ukoliko superračunalo postane uspješno u tome, moglo bi imati veliki utjecaj na globalnu borbu protiv cyberkriminala, a znanstvenici ga svaki mjesec namjeravaju puniti s 15.000 sigurnosnih dokumenata koji će uključivati izvještaje o prijetnjama, strategije cyberkriminalaca, te podatkovne baze prijetnji, što će mu pomoći da razumije metode infekcije, indikatore kompromitiranja, te identificiranje naprednih i ustrajnih prijetnji.

Krajnji cilj će biti da Watson svojim kognitivnim sustavima pomogne sigurnosnim analitičarima u ranom otkrivanju prijetnji i nalaženju strategija za njihovo uklanjanje.


Preneseno sa: vidi.hr

 

O autoru

Ana Papac
Studentica informacijsko komunikacijskog prometa na Fakultetu prometnih znanosti. Područje interesa: razvoj bežičnih tehnologija i usluga, te IT sigurnost.
Close