Otvorenje izložbe “Gottardo 2016.”

Inženjersko čudo, tunel koji spaja Sjever i Jug Švicarske kroz Alpe. Jedan od najvećih tunela u povijesti otvara se za nekoliko dana, a na Fakultetu prometnih znanosti možete posjetiti izložbu fotografija izgradnje ovog tunela. Tunel je dug preko 150 km, građen je u potpunosti u stijeni. Na najdubljem dijelu nalazi se čak 2,3km u utrobi Švicarskih Alpi i predstavlja prečac postojećoj pruzi.

Ideja izgradnje tunela stara je preko 60 godina. Da bi se tunel izgradio potrebno je bilo preko 11 godina rada, utrošeno je 43.800 sati neprestanog rada najsuvremenijom tehnologijom – postrojenjem za bušenje dužine 410 metara. Iskopano je nevjerovatnih 28.2 milijuna tona kamena te sagrađen najsuvremeniji tunel današnjice.

Tunelom će dnevno prometovati 260 teretnih i 65 putničkih vlakova brzinom od 160 odnosno 200 km/h ( u budućnosti i 250 km/h).

2015_11_18_Inbetriebsetzung_Nordportal_ICE-S_004

Otvorenju izložbe prisustvovat će dekan Fakulteta prometnih znanosti, prof. dr. sc. Hrvoje Gold i veleposlanik Švicarske u Hrvatskoj, Ekscelencija g. Stefan Estermann u srijedu, 25. svibnja sa početkom u 10:30 u objektu 69 Znanstveno učilišnog kampusa Borongaj.

U sklopu otvorenja izložbe bit će održana i panel rasprava na temu izgradnje tunela i budućnosti željeznice u Europi. Raspravu će predvoditi g. Miro Škrgatić, zamjenik ministra pomorstva, prometa infrastrukture Republike Hrvatske te g. Pierre-André Meyrat, zamjenik ravnatelja Saveznog ureda za promet Švicarske Konfederacije.

Dolazak je potrebno najaviti na: informacije@fpz.hr ili +385 12380 352

Više o tunelu saznajte u dokumentarnom filmu:

O autoru

Marin Dokoza
Magistar željezničkog prometa, entuzijast i ljubitelj željeznice. Zanimaju ga područja održive mobilnosti, željezničkog prometa i urbanog prometnog planiranja.
Close