Utjecaj dehidracije na sposobnost upravljanja vozilom

Foto: Filip Radić

Dolaskom toplijih i dana i ljetnih vrućina svima nam je poznato da je potrebno konzumirati više tekućine zbog spriječavanja dehidracije organizma. Dehidracija time što narušava zdravlje čovjeka posredno utječe i na sposobnost upravljanja motornim vozilom.

Rezultati istraživanja ukazuju da blago dehidrirani vozače čine dvostruko više pogrešaka prilikom vožnje

Istraživanje provedeno od strane EHI (Europenan Hydration Institute) u suradnji sa sveučilištem Loughborough University pokazalo je da dehidracija ima štetan utjecaj na sposobnost vožnje. Rezultati istraživanja ukazuju da blago dehidrirani vozače čine dvostruko više pogrešaka prilikom vožnje u usporedbi s vozačima koji unose dovoljno tekućine u svoj organizam. Između ostaloga dehidrirani vozači su skloni “vrludanju” iz jedne u drugu prometnu traku, te sporijom reakcijom prilikom potrebe za kočenjem. Zanimljiva je i činjenica da su rezultati provedenog istraživanja (o dehidraciji) bili slični rezultatima studija o utjecaju alkohola na sposobnost vožnje.

Zanimljiva je i činjenica da su rezultati provedenog istraživanja bili slični rezultatima studija o utjecaju alkohola na sposobnost vožnje

Stoga, prilikom odlaska na dulje ili kraće putovanje, posebice tijekom ljetnih mjeseci, pobrinite se da u automobilu uvijek imate vodu, te da ju redovito konzumirate. Dehidracija može dovesti do ozbiljnog narušavanja ljudskog zdravlja, ali i doprinijeti izazivanju prometne nesreće.

O važnosti unosa dovoljno tekućine prilikom vožnje, te o prethodno spomenutom istraživanju nešto više informacija možete pronaći ovdje.

O autoru

Lea Šikić
Urednica rubrike Cestovni promet na Web portalu Prom. Područje interesa: sigurnost cestovnog prometa, prometno planiranje, te upravljanje mobilnošću u gradovima.
Close